NISU MESO I KROMPIR: Ova NAMIRNICA je najviše odgovorna za VIŠAK KILOGRAMA, stvara salo na stomaku
Neki je jedu svaki dan uz gotovo svaki obrok.
Naučnici su otkrili da je masnoća na stomaku, poznata i kao visceralna masnoća, najštetnija vrsta masti. Naime, visok nivo masnoće na stomaku povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara, rezistencije na insulin, pa čak i određenih karcinoma, smatraju stručnjaci iz Univerziteta "Johns Hopkins".
Iako je vežbanje jedan od najboljih načina za smanjivanje masnoća na stomaku i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, vaša ishrana takođe igra veliku ulogu u veličini vašeg struka.
SUNĐERČIĆI ZA ŠMINKANJE KAO NOVI: Pomešajte ova dva sastojka i rešićete se nečistoće za tren! (VIDEO)
NOVE PRILIKE KUCAJU NA VRATA: Ovim horoskopskim znacima će ponedeljak biti pun USPEHA!
Ako se pridržavate zdrave ishrane bogate balansiranom hranom, možete sprečiti nakupljanje masnoća na stomaku. Jedna od namirnica koju je nauka usko povezala s masnoćama na stomaku je beli hleb.
U jednoj studiji istraživači sa Univerziteta Tufts oko dve godine pratili su prehrambene navike 459 sredovečnih osoba. Na osnovu izbora hrane, svrstani su u šest grupa po načinu ishrane. Studija objavljena u "The American Journal of Clinical Nutrition", otkrila je važnu razliku: dok su oni učesnici koji su jeli tipičnu američku ishranu "od mesa i krompira" dobili najviše ukupne težine, ona je bila ravnomernije raspoređena po celom telu.
S druge strane, ljudi koji su jeli najveću količinu belog hleba i druge visoko rafinirane namirnice dobili su najviše masnoća na stomaku.
U zasebnom pregledu "British Journal of Nutrition", istraživači su otkrili da jedenje manje belog hleba, kao i mediteranska ishrana može pomoći smanjiti količinu kilograma i masnoće na stomaku koje biste s vremenom mogli dobiti.
Studije koje povezuju beli hleb s masnoćom na stomaku posmatraju se, što znači da bi mogle samo pokazati da postoji veza između konzumacije belog hleba i masti na stomaku, a ne zašto beli hleb dovodi do masnoće na stomaku. Međutim, istraživači imaju nekoliko teorija.
Kao prvo, beli hleb ima puno kalorija i jednostavnih ugljenih hidrata, a siromašan je vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima. Kao rezultat, beli hleb klasifikovan je kao hrana s visokim glikemijskim indeksom (visokim GI). Studije pokazuju da konzumacija hrane s niskim GI rezultira osećajem sitosti nego kada jedete hranu s visokim GI. Drugim rečima, hrana s visokim udelom GI jednostavno vas ne zasiti kao što to čini druga hrana, što može prouzrokovati prejedanje i debljanje.
Drugi način na koji beli hleb može uzrokovati debljanje i salo na stomaku je taj što podstiče oslobađanje insulina u telu. Insulin je hormon koji luči gušterača i koji izvlači šećer iz vašeg krvotoka u jetru, masnoću i mišiće. Kada jedete više jednostavnih ugljenih hidrata, oslobađa se više insulina i verovatno će se više glukoze pohraniti kao masnoća i mast na stomaku.
Istina je da je beli hleb povezan s povećanim rizikom od masnoće na stomaku, ali to ne znači da ga kompletno morate izbaciti. Integralni hleb s puno vlakana zapravo je povezan s manje sala na stomaku kada se konzumira uz zdravu ishranu, prenosi "Radio Sarajevo".