Imate problema sa ŽELUDAČNOM KISELINOM? Ovih 10 vrsta namirnica POGORŠAVAJU gorušicu - IZBEGAVAJTE IH!
Ove se namirnice najčešće smatraju okidačima gorušice.
Imate problema s refleksom želudačne kiseline? Izbegavajte procesiranu hranu, masne i slatke obroke, ali i namirnice s visokim postotkom kiselosti.
Beli i crveni luk najčešće smatraju okidačima žgaravice. Kuvanje većine obroka započinje prženjem belog luka koji hrani daju dubinu ukusa i lepu aromu. Ako patite od problema sa želucem izbegavajte konzumaciju luka i belog luka, a pogotovo u sirovom obliku.
Sandra Afrika otkrila za koga navija, MNOGI SE NISU NADALI OVOME! Evo koga je pevačica podržala!
Postoji SEDAM VRSTA LJUBAVI, a jedna je za ceo život: Ako vaša veza ima ova TRI ELEMENTA mogla bi da traje zauvek!
Devojka se ONESVESTILA OD VRUĆINE u gradskom prevozu - ali REAKCIJA putnika je još JEZIVIJA (VIDEO)
Citrusno voće poput limuna, grejpa, mandarina i narandža prepuno je kiselina koje će pogoršati žgaravicu. Smanjite i konzumaciju sokova koji se baziraju na tom voću.
Paradajz je jedan od najčešćih okidača žgaravice. Izbegavajte prečestu konzumaciju ovog letnjeg voća, ali i prerađevine od njih poput soka od paradajza, koncentrata od paradajza ili kečapa.
Superhrana koja čini čuda za organizam: Ovih 9 moćnih namirnica treba svakodnevno jesti!
Nana
Iako se nana smatra sastojkom koji ublažava probleme s probavom, nije učinkovita u suzbijanju žgaravice. Šta više, pogoršava je. Osetljivu želudačnu kiselinu nadražiće pepermint bombona i žvake.
Pržena hrana
Ako imate problema s vraćanjem želudačne kiseline u jednjak izbegavajte prženu i masnu haranu pripremljenu u dubokom ulju – od prženih krompirića, preko šnicli od crvenog mesa do kolutića od luka. Začinjena hrana
Jaki i ljuti začini poput čili papričica i crnog ili kajenskog bibera negativno utiču na želudačnu kiselinu.
Kafa i čaj
Kofeinski napitci poput kafe i crnog čaja pogoršavaju želudačni refleks. Pijte umesto toga u umerenim količinama bezkofeinsku kafu, kao i biljne napitke od kamilice ili đumbira.
Gazirana pića
Gazirana pića su bogata šećerima i kofeinom koji negativno deluju na količine želudačne kiseline koje se vraćaju u jednjak. Alkohol
Iz istog razloga treba izbegavati i alkoholna pića, a pogotovo vino koje sadrži dosta kiselina.
Čokolada
Ako imate problema sa želudačnom kiselinom, umereno jedite čokoladu koja predstavlja trostruku pretnju za povećanje žgaravice jer sadrži šećere, kofein, ali i kakao.
Savet plus:
Vraćanje želudačne kiseline u jednjak desiće se i ako neposredno nakon obroka legnete u krevet. Šta više, preporučuje se konzumacija bilo kakve hrane barem dva sata pre spavanja. Izbegavajte i unos velikih količina hrane odjednom. Umesto toga povećajte broj obroka, ali smanjite količinu hrane koju jedete za doručak, ručak, večeru i međuobroke.