ČISTI PLUĆA, JAČA IMUNITET, SMIRUJE KAŠALJ! Ovu BILJKU ste do sada koristili samo kao začin!
Čaj je veoma lekovit!
Lovor u ishrani često koristimo kao začin, ali od lovorovog lista možete napraviti odličan sirup i čaj za čišćenje disajnih puteva, jačanje imuniteta i kao lek u slučaju kašlja i bola u grlu.
Lovorov list u jelima je poželjan ne samo zbog posebne arome, nego i zbog toga što pospešuje probavu. U narodnoj medicini lovor se pokazao vrlo svestranim – osim za ublažavanje smetnji sa varenjem, koristi se kao prirodna pomoć kod gihta i reume, i kod nervoze i nesanice.
Budući da deluje protivupalno i antiseptički, u hladnijem periodu godine naročito je koristan za jačanje imuniteta, pročišćavanje disajnih putova i ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/03/27/profimedia-0516264543.jpg?itok=2gS3FoiT)
KONDILOMI SU ZNAK ZA UZBUNU! Odmah se OBRATI LEKARU ukoliko primetiš ove PROMENE na GENITALIJAMA!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/398601/profimedia-0556476739.jpg?itok=ruKkS8aM)
Pun MESEC u Vagi SUTRA donosi URAGAN! Pripremite se za OGROMNE promene, SLOMIĆE se ono što ste DUGO ČUVALI!
Čaj od lovorovog lista
3-4 suba ili sveža lovorova lista iscepkajte na manje komade ili ih sitno naseckajte, pa prelijte sa 2,5 dl vode i kuvajte na laganoj vatri 10 minuta. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta, pa procedite. Kada se malo ohladi, po želji možete dodati kašiku limunovog soka i 1-2 kašike domaćeg meda.
Lovorov sirup
Prava je blagodat za disajne puteve i lovorov sirup. Potrebno vam je 8 suvih ili 6 svežih listova lovora, 2,5 dl vode, 6 kašika nerafinisanog šećera ili meda, sok 1 limuna.
- Zagrejte vodu do vrenja, pa dodajte lovorovo lišće i poklopljeno kuvajte na laganoj vatri od 6 do najviše 10 minuta.
- Uklonite lišće i u preostalu tečnost dodajte nerafinisani šećer ili med, mešajući dok se sasvim ne otopi.
- Uzimajte 1 - 3 kašičice sirupa dnevno. Lovorov sirup čuvajte u staklenoj bočici, u frižideru.
- Tako može potrajati nekoliko dana, a potom po potrebi napravite još sirupa.