"JEDETE TO SVAKI DAN, A DIREKTNO JE POVEZANO SA MOŽDANIM UDAROM!" Doktor upozorava na četiri namirnice koje su prepune zasićenih masti
Neka hrana povećava rizik od ovog po život opasnog stanja, dok druga značajno smanjuje šanse
Moždani udar je ozbiljno stanje koje može biti opasno po život. Javlja se kada se prekine dotok krvi u mozak, obično zbog krvnog ugruška ili pucanja krvne žile. Brojni činioci mogu povećati rizik od moždanog udara, a ishrana je jedan od njih.
NOVA EPIDEMIJA NA POMOLU? Stručnjaci izdali ALARMANTNO UPOZORENJE zbog rapidnog širenja GLJIVICE, OTPORNA je na LEKOVE i UBIJA bolesne i slabe
Svinjska MAST - STARI SRPSKI LEK! Pomaže kod problema sa plućima, a evo kako da je koristite
Doktor Džonatan Zeilinger je za britanski Express podelio koju hranu treba izbegavati ako ste u opasnosti od moždanog udara. Kako tvrdi, reč je o četiri namirnice koje mogu povećati šanse za začepljenje arterija.
"To su prerađeno meso, maslac, keks i pržena hrana. Budući da je većina moždanih udara povezana s nakupljanjem masnog plaka (ateroma) u arterijama koje opskrbljuju mozak, hrana koja pridonosi tome povećaće rizik od moždanog udara. Zasićene i trans masti ključni su krivci", rekao je.
Postoje i druge namirnice koje mogu povećati rizik od moždanog udara.
"Povišeni krvni pritisak takođe uzrokuje stvaranje ateroma pa će visok unos soli povećati rizik. I visok unos šećera još je jedan ključni činilac rizika od moždanog udara, delomično zbog povezanosti s debljanjem i dijabetesom tipa 2 koji uzrokuje oštećenje i upalu arterija", pojasnio je.
S druge strane, postoje namirnice koje mogu imati suprotan učinak i smanjiti verovatnost moždanog udara.
"Trebalo bi da težite tome da jedete najmanje pet porcija voća i povrća dnevno. Više studija pokazalo je da veća konzumacija te hrane dovodi do smanjene stope moždanog udara. Veruje se da voće i povrće snižava krvni pritisak i sadrži antioksidanse koji pomažu u zaštiti arterija. Voće i povrće takođe sadrži vlakna koja mogu sprečiti visoke nivoe masnoća tako što se vežu za holesterol u našim crevima", dodao je lekar.
Preporučeni unos vlakana je 30 grama dnevno, a nalaze se i u ovasu, smeđem pirinču i hlebu od celovitih žitarica. Zdrave masti, kojima obiluju orašasti plodovi, semenke i masna riba, takođe se preporučuje konzumirati u malim količinama.