POJAČAJTE ISHRANU - Namirnice idealne za hladne ZIMSKE DANE, oporavljaju i daju snagu, hrana koja GREJE
U toku zime nam je potrebna jača ishrana kako bismo funksionisali. Zato vam preporučujemo neke od namirnica koje obiluju neophodnim vitaminima koji su nam potrebni u toku zime.
Hladni dani su stigli, zato je bitno kakvo gorivo pružate organizmu kako bi ostao snažan i otporan u toku jeseni i zime. Predlog je da se u tok zime hranite namirnicama koje greju organizam, jačaju imunitet i popravljaju raspoloženje, što je veoma bitno u toku hladnih, zimskih dana, kada nemamo priliku da uživamo u suncu. Sirove namirnice koje ste jeli letos zamenite kuvanom hranom, toplim supama, čorbama i potažima.
U nastavku vam dajemo spisak namirnica koje su veoma dobar izbor za hladne jesenje dane.
Prvi SIMPTOMI BOLESNE JETRE - Znojenje i loš dah se najlakše prepoznaju, ali ove SIGNALE tela mnogi zanemare
Čak je BOLJI i OD KUPUSA - Povrće odlično za detoks, hranljivo, dijetalno i veoma jeftino
Ovas
Bez obzira na to što spada u žitarice, ovas je bogat mastima, ali i proteinima koji se veoma lako pretvaraju u energiju, a time povećavaju otpornost organizma na hladnoću. Ovsene pahuljice možete jesti za doručak u kombinaciji sa mlekom biljnog porekla.
Heljda
Heljda je takođe hrana koja greje telo. Osim što doprinosi zagrevanju organizma, ova žitarica podstiče lučenje hormona endorfina, koji popravlja raspoloženje. Pomaže u lečenju bolesti krvotoka, reume, dijabetesa i stomačnih oboljenja, a bogata je proteinima i vitaminima B1 i B2.
Crni pasulj
Ova mahunarka odličan je izvor gvožđa i bakra koji jačaju imunitet, te snadbevaju mišiće kiseonikom koji podstiče sagorevanja masti, pa time i greje organizam. Bogat je i proteinima, ugljenim hidratima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama.
Avokado
U zimskim danima koristite ga kao jedan od sastojaka u toplim potažima, čorbama ili toplim prelivima kao prilozima uz glavno jelo. Ovo voće bogato je zdravim mastima koje pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola, te snadbevaju ćelije hranjivim materijama.
Ljuta paprika
Kapsaicin iz ljute paprike ubrava cirkulaciju pa na taj način zagreva organizam. Pozitivno deluje na rad srca, ublažava bolove i popravlja raspoloženje. Osim toga, podstiče sagorevanje masti i jača imunitet. Ovo povrće dodajte kuvanim jelima i potažima, a možete ga koristiti i u obliku začina.
Đumbir
Ova biljka deluje jednako kao i ljuta paprika. Naime, zahvaljujući ljutim supstancama koje sadrži aktivira receptore toplote u organizmu, pa time zagreva telo, te ubrzava cirkulaciju. Možete ga koristiti kao začin, ali i kao sastojak u brojnim toplim napicima.
Svetlo susamovo ulje
Budući da je bogato linoleinskom kiselinom, svetlo susamovo ulje učestvuje u procesu pretvaranja hrane u energiju, a time povećava telesnu temperaturu i zagreva organizam. U ishranu uvrstite i druge mahunarke poput crvenog sočiva i graška, zatim orašaste plodove, korenasto povrće poput šargarepe, kelerabe i celera, a i beli luk, koji takođe greju organizam.