"BELI LUK ЈЕ DOBAR ZA MOZAK", kaže RADAŠIN i u upravu je! Stručnjaci tvrde da ČISTI ORGANIZAM, PODMLAŽUJE i poboljšava NERVNI SISTEM
Srbima je beli luk neizostavan deo ishrane, prisutan ne samo tokom obroka već i kroz miris koji ispunjava ulice, posebno tokom slavske i praznične sezone. Iako se često uzimaju zdravstvene prednosti belog luka zdravo za gotovo, istraživanja sugerišu da konzumiranje ovog povrća može podržati imuni sistem, smanjiti holesterol, sniziti krvni pritisak i poboljšati zdravlje creva
Srbi jedu mnogo belog luka, a čak i ako ne jedemo, njegov opijajući miris – koji ispunjava ulice svakodnevo, a posebno u slavskoj i prqzničnoj sezoni, ne može nas zaobići.
A postoji još jedna stvar koju uzimamo zdravo za gotovo, priče naših baka da je jedenje belog luka dobro za naše zdravlje. Dakle, znate kada Radašin kaže "Beli luk je dobar za mozak", u tome zaista ima istine.
PRASEĆE PEČENJE IZ RERNE za prazničnu trpezu - Bukvalno SAMO USOLITE i stavite da se PEČE, uz ovaj TRIK dobićete SAVRŠENO MESO
Savetnik za ISHRANU Milica Rogović UPOZORAVA - Zbog jedne GREŠKE koju svi prave UNIŠTAVATE sve vitamine i minerale u namirnicama
Ali šta su tačno zdravstvene prednosti belog luka?
Za početak, većina ljudi verovatno nikada nije videla činjenice o ishrani USDA za porciju belog luka. Za tri sveža čena - skromnu porciju, složiće se ljubitelji belog luka - dobićete 2,8 mg vitamina C (od 90 mg preporučenih dnevno za odrasle) i 36 mg. kalijuma (od preporučenih 4.700 mg), plus male količine cinka, gvožđa, magnezijuma i vitamina K.
Ma koliko voleli beli luk, istina je da većina nas ne konzumira dovoljno ovog moćnog povrća u jednom danu da bi dobili dovoljno hranljivih sastojaka iz njega, ali oni koji se dovoljno često prepuštaju njevovim čarima mogu očekivati zdravstvene prednosti.
Ali sačekajte, ima još mnogo toga – evo detaljnog pogleda na obilje istraživanja, koje su sastavili stručnjaci iz "Eating Well" , objašnjavajući šta tačno beli luk može da učini za vaše srce, kao i za imuni sistem i funkciju varenja. Možda čak i pokupite nekoliko saveta o dodavanju više dobrih stvari u svoju ishranu.
Beli luk podržava vaš imuni sistem
Studije pokazuju da beli luk može pomoći u suzbijanju upale - pogledajte, na primer, ovo istraživanje iz 2021. objavljeno u "Journal of Clinical and Translational Research" . Alicin, jedinjenje koje se nalazi u alijumima poput belog luka, vlašca i crnog luka, smatra se magičnim eliksirom. Ne libite se da upotrebljavate beli luk u svim jelima!
Studija iz 2020. godine, objavljena u "Trends in Food Science & Technology" , otkrila je, pored toga, da organosulfurna jedinjenja belog luka mogu da brane vaše telo - stručnjaci su tvrdili da beli luk deluje kao barijera koja sprečava viruse da uđu u naše ćelije.
Beli luk može pomoći u smanjenju holesterola
Naučnici imaju različita mišljenja povodom ovog pitanja, ali studija iz 2020. objavljena u "Antioksidansima" tvrdi da ekstrakti i drugi oblici belog luka mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola.
Beli luk može pomoći u snižavanju krvnog pritiska
Ista studija objavljena u "Antioksidansima" otkrila je da su subjekti koji pate od metaboličkog sindroma - grupe stanja koja povećavaju rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i dijabetesa, prema Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv - imali koristi od konzumiranja 100 mg po kilogramu telesne težine sirovog belog luka dva puta dnevno četiri nedelje.
Beli luk bi mogao biti dobar za zdravlje creva
Beli luk je odličan izvor prebiotika, koji hrane zdrave bakterije creva. Otkriveno je da učesnici u studiji iz 2020. imaju raznovrsniji i zdraviji dijapazon crevnih mikrobioma nakon tri meseca konzumiranja suplemenata ekstrakta belog luka, prema istraživanju objavljenom u "Eksperimentalnoj i terapijskoj medicini" .
Beli luk je izvor antioksidanata
Prema studiji iz 2020. objavljenoj u "Ekperimental and Therapeutic Medicine" , beli luk takođe može biti izvor antioksidanata. Istraživanja su pokazala da konzumiranje ekstrakta starog belog luka kao dodatka može podržati zdraviju funkciju mozga kod starijih osoba. U međuvremenu, kineska studija "Nutrients" iz 2019. godine primetila je da stariji ljudi koji su jeli više belog luka žive duže od onih koji nisu.
Načini da uključite beli luk u svoju ishranu
Sveži beli luk mora biti deo svake kuhinje.
Koristite ga da začinite povrće, dodajte ga jelima od pirinča, pomešajte u kari i variva, napravite sopstvenu salsu, ubacite je u jela od piletine i govedine ili u nedeljnu večeru od pirinča i pasulja. I - na kraju, ali ne i najmanje važno - skoro svaki sos ili jelo za testeninu će biti ukusniji uz bar malo belog luka.
Najzdraviji način da jedete beli luk
Sirov beli luk je najbolji, je možemo tako da apsorbujemo maksimum alicina. Kao i većina namirnica, što više prerađujete beli luk, manje ćete imati koristi.
Zašto se osećam naduto ili imam gasove kada jedem beli luk?
Negativne reakcije su retke, ali onima sa zdravstvenim problemima creva - sindrom iritabilnog creva (IBS), beli luk može da padte teško, te da njegovo varenje bude ispraćeno gasovima ili nadimanjem, pošto ima visok nivo fruktana. Oni koji se bore sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću, ili (GERB), takođe mogu osetiti nelagodnost.
Da li beli luk zaista sagoreva masti?
Protivupalna svojstva belog luka su navela neke da veruju da možete sagoreti masnoću na stomaku ako jedete dovoljno stvari - ovo nije dokazano.