ŽITARICA KOJU JEDU JELENA I NOVAK ĐOKOVIĆ SVAKOG DANA: Telo se čisti od toksina i organizam će se brzo preporoditi
Drevne civilizacije su ovu žitacu smatrale svetom biljkom.
Novak Đoković je iz ishrane izbacio glutenm, mlečne proizvode šećer i crveno meso. Njegova ishrana bazira se na žitaricama, dosta orašastih plodova, voću i zeljastom povrću.
Od svega ovoga izdvaja se jedna žitarica koja je izuzetnoi hranljiva i odlična za rad creva i metabolizam.
Kinoa se naziva "zlatom Inka" i "kraljicom semenki". Drevne civilizacije su ovu žitacu smatrale svetom biljkom. Pored činjenice da je kinoa omogućila ljudima da ostanu živi čak i u vreme ratova, ova žitarica telu može da donese mnoge prednosti.
Prednosti kinoe
Kinoa sadrži velike količine belančevina zbog čega može da se takmiči sa proizvodima životinjskog porekla. Obiluje vitaminom E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima. Narodna medicina koristi kinou za lečenje gihta, tumora, hemeroida i išijasa.
Čaj od kinoe može da se koristi i za dezinfekciju usta i desni, a ima i smirujuće dejstvo pa se koristi za lečenje depresije i neuroze. Ako vas muči kašalj ili prehlada, kinoa je u stanju da smiri ove simptome. Kinoa ima veliki sadržaj aminokiselina i proteina, a odsustvo glutena. Ova biljka se koristi kao laksativ, i ima moć da izleči hronični zatvor.
Kinoa je odlična zamena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac obavezno ubacite kinou u svoju ishranu. Kinoa obiluje vlaknima koji su neophodni za pravilni rad creva.
Smanjuje NERVOZU i NESANICU, ublažava stomačne probleme - Ovaj čaj je oporavak za organizam
Poznatoj glumici dijagnostikovan RAK DOJKE nakon ONLAJN TESTIRANJA - Ovo su 10 pitanja u kalkulatoru koji otkriva pod kolikim ste rizikom
Narodna medicina kinou još koristi i za lečenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalijuma ona blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem.
Kinoa kao kulinarsko čudo
Vegetarijanci znaju o čemu pričamo kada kažemo kako je kinoa pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krompiru ili drugom povrću, osetićete punoću ukusa kakva se dobija samo kuvanjem mesa. Korisne osobine se manifestuju i u prisustvu vitamina i aminokiselina koje poboljšavaju metabolizam, čiste organizam i normalizuju njegovu funkciju. Pošto kinoa nema određen miris, u jela se zato dodaje beli i crni luk, kao i ostali začini.
Recepti
Povrće sa kinoom
Potrebno je: 200 g kinoe, 200 karfiola, 200 g brokolija, 200 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, začini, so i biber. Priprema: Kinou kuvajte u vodi oko 15-ak minuta. Karfiol, brokoli obarite. U tiganju na malo ulja prodinstajte luk i izrendanu šargarepu pa im dodajte karfiol i brokoli. Dinstajte sve zajedno 10 minuta pa ovoj smesi dodajte proceđenu kinou, začine, so i biber.
Pesto sa kinoom
Potrebno je: 200 grama rukole, veza svežeg peršuna, 100 ml maslinovog ulja, 100 grama semena bundeve, 200 kuvane kinoe. Potrebno: U blenderu sameljite rukolu i peršun, dodajte ulje i seme bundeve i so pa sve miksajte dok se ne pretvori u glatku smesu. Pestu dodajte kinou i uživajte u neobičnom ukusu.