Samo DVA PRSTOHVATA ovog začina jačaju imunitet, usporavaju ZGRUŠAVANJE KRVI, prekidaju glavobolju
Definitivno jedan od osnovnih dodataka jelima koji treba imati u kuhinji.
Karanfilić je jedan od najpopularnijih začina na svetu. Pored toga što ima veoma intenzivan miris, veoma je i zdrav. Karanfilić je veoma popularan po svojim lekovitim svojstvima. Samo dva karanfilića ili dva prstohvata dnevno su korak ka jakom imunitetu, boljoj probavi i zdravijoj jetri.
DOKTOR SAVETUJE: Manjak fizičke aktivnosti može dovesti do OZBILJNIH POSLEDICA, evo kako da ih sprečite!
"U ORDINACIJI MI JE SEDELA SOFIJA (11) BILA JE TRUDNA" Doktor otkrio JEZIV slučaj - kada su saznali ko je otac pozvali su policiju
Evo kako karanfilić deluje na organizam.
Jača imunitet
Karanfilići su jedna od najboljih namirnica za imunitet jer povećavaju količinu belih krvnih zrnaca u telu, što nam pomaže da se borimo protiv infekcija. I to je sve zahvaljujući vitaminu C koji sadrže.
Poboljšavaju probavu
Karanfilići mogu da se koriste kao lek za probavu, jer povećavaju lučenje probavnih enzima. Oni takođe smanjuju mučninu. Da ne spominjemo da su karanfilići prepuni vlakana, koja poboljšavaju zdravlje probave i sprečavaju zatvor. Najbolji način za tretiranje probavnih problema sa karanfilićima je da se konzumiraju u obliku praha ili pečeni u medu.
Oslobađaju vas zubobolje
Ovaj začin ima i lokalna anestetička svojstva. Ako imate zubobolju, postavite karanfilić iznad zuba koji vas boli kako biste eliminisali neprijatnost dok ne dođete do stomatologa.
Doprinose zdravlju jetre
Jetra je odgovorna za detoksikaciju tela i metabolizam lekova koje uzimamo. Eugenol prisutan u ulju karanfilića poboljšava funkciju jetre.
Pomažu ublažavanju bola i upala u telu
Eugenol takođe ima analgetičke i antiupalne osobine. Jedan od načina da to iskoristite jeste da koristite ovaj začin kao sredstvo za glavobolju. To možete da uradite na jedan od dva načina: konzumirajte ih ili koristite lokalno.
Ako želite da ih konzumirate, možete da pomešate prah karanfilića i so u čaši mleka i popijete kako biste smanjili glavobolju. Ako želite da ga koristite lokalno, možete da umočite karanfiliće u kokosovo ulje i masirate deo između čela i ušiju kako biste smanjili bol.
Dobri su za kosti i zglobove
Karanfilići sadrže određene elemente kao što su flavonoidi, mangan i eugenol koji poboljšavaju zdravlje kostiju i zglobova. Ove supstance povećavaju gustinu kostiju, one su uključene u stvaranje koštanog tkiva i prenose zdrave minerale u naše kosti.
Imaju antibakterijska svojstva
Studija sprovedena na Univerzitetu u Buenos Ajresu testirala je karanfiliće protiv nekih ozbiljnih bakterija, kao što su ešerihiju koli i stafilokoke. Istraživanje je pokazalo da ulje karanfilića efikasno uklanja te bakterije. Postoji čak i recept za biljnu vodicu za ispiranje usta sa uljem čajevca, karanfilićima i bosiljkom. Prema Odeljenju za parodontologiju na Univerzitetu Luven u Belgiji, ova prirodna voda za ispiranje usta može da poboljša zdravlje desni i smanji količinu bakterija i kamenca u ustima nakon što se koristi samo 21 dan.
Puni su antioksidanata
Karanfilići su broj jedan i najmoćniji izvor polifenola. Polifenoli su mikronutrijenti koje apsorbujemo kada jedemo biljke. Imaju velike koristi za naše telo: snižavaju holesterol i krvni pritisak, poboljšavaju funkciju i fleksibilnost arterija i povećavaju dugovečnost.
Mogu da pomognu u regulisanju nivoa šećera u krvi
Oni su savršeni za osobe sa problemima šećera u krvi, kao što je dijabetes, jer se ponašaju kao insulin u samom telu. Pomažu izvozu viška šećera iz krvi u vaše ćelije, vraćanje ravnoteže i održavanje šećera u krvi pod kontrolom.
Usporavaju zgrušavanje krvi
Poznato je da eugenol koji se nalazi u ovom začinu usporava zgrušavanje krvi. Samo imajte na umu da može loše da reaguje sa lekovima za razređivanje krvi. Konsultovanje sa lekarom je neophodno pre nego što počnete da unosite više karanfilića u vašu ishranu.