KROMPIR ili BATAT - Čija obogaćenost KORISNIM MATERIJAMA je veća i ko odnosi pobedu kao najbolji izvor ZDRAVLJA?
Mnogi ih mešaju, a zapravo postoji velika razlika.
Teško je i zamisliti nedeljni ručak bez krompira, no u zadnje vreme sve se glasnije spominje njegova zdravija alternativa. Ruku na srce i nije mu alternativa nego tek dalji rođak. Iako se kolokvijalno naziva “slatki krompir”, oni čak ne pripadaju ni istoj botaničkoj porodici.
Krompir je iz porodice Solanaceae, srodnoj paradajzu, paprici i patlidžanu, dok je batat član Convolvulaceae.
Popiti u slučaju ANEMIJE - Vitaminska bomba koja POPRAVLJA KRVNU SLIKU, sastojci su odlični za imunitet
Ovo su namirnice koje pomažu da se REGULIŠUI povišeni TRIGLICERIDI u krvi - Držite ih pod kontrolom, jer mogu izazvati STRAŠNE POSLEDICE
Razlike
Običan krompir ima viši glikemijski indeks nego batat, što je važno dijabetičarima. No treba biti oprezan jer pečeni batat se ne razlikuje puno od pečenog krompira, dok kuvani ima bitno niži glikemijski indeks.
Energetska vrednost batata je za oko polovine veća od krompira. Gomolji sadrže 70% vode, 18% skroba i 6% šećera. Slatki ukus batata osigurava fruktoza, glukoza i saharoza.
Krompir sadrži više minerala, posebno gvožđa, dok batat pobeđuje s vitaminima, posebno vitamina A. Nutritivno, svaki od ovih krompira ima svoje prednosti i nedostatke pa ih je idealno oba zadržati u ishrani.
Nutritivne vrednosti batata
Batat se sastoji od mnoštva ugljenih hidrata, vitamina i minerala. Posebno je bogat vitaminom A, dobar je izvor vlakana, biotina, kalijuma, fosfora te vitamina B grupe, C vitamina, beta-karotena kao i mangana te bakra. Takođe sadrži fitosterole, karotene i karotenoide, folnu kiselinu, vitamine D i E te magnezij i željezo.
Sadrži mnogo skroba i vrlo malo masti te je visokokvalitetna energetska namirnica koja se preporučuje sportistima, ali i dijabetičarima. Naime, njegovi složeni ugljeni hidrati i vlakna omogućuju postupno i lagano oslobađanje šećera i njegovu apsorpciju u krvotoku.
Zdravstvene dobrobiti batata
Batat pozitivno deluje na endokrinološki sustav, na debelo crevo, slezinu, gušteraču, želudac i bubrege. Takođe može pomoći i kod problema s kožom.
Neutralizuje štetne slobodne radikale u organizmu i jača imuni sistem. Obiluje kalijumom koji pomaže u kontroli krvnog pritiska, a vitamin B6 pomaže u borbi protiv bolesti srca.
Budući da batat sadrži više beta-karotena od mrkve, koji je snažan antioksidans, i sadrži više C vitamina od paradajza.