TOPI KILOGRAME KAO OD ŠALE: Ako želite da SMRŠATE - kašičica OVOG ZAČINA će vam u tome pomoći
Studija pokazala!
Kumin ili indijski kim je jak začin, neobičnog mirisa, gorkaste, pomalo orašaste arome, a koristi se kao sušeno seme ili mleven. Stručnjaci naveliko hvale njegovu primenu, pogotovo se pokazao odličan kod gubljenja kilograma.
Istraživanje o tim efektima kumina sprovedeno je u Iranu, a u njemu je učestvovalo 88 žena, podeljenih u dve grupe. Obe grupe ispitanica bile su tri meseca na promenjenom režimu ishrane, i unosile su 500 kalorija manje u odnosu na njihov uobičajeni pređašnji režim. Pored toga, jedna grupa žena dobijala je malo manje od jedne kašičice kumina koju je konzumirala svakog dana sa 150 mililitara jogurta.
Nakon tri meseca, ispitanice iz grupe koja je konzumirala kumin imale su u proseku 2 kilograma manje u odnosu na drugu grupu koja nije koristila ovaj začin. Takođe, te žene su imale manji holesterol i generalno bolju krvnu sliku.
Najjednostavniji način konzumacije kumina je kroz čaj. Pravi se od kašike sirovog kumina sa čašom vode. Procedi se, a idealno ga je popiti ujutro na prazan želudac kao odličan detok. Blagotvoran je za kožu i za kosu, jer je bogat vlaknima i uništava slobodne radikale. Zahvaljujući tome što pospešuje detoksikaciju organizma, koži daje prirodan sjaj, a sprečavaju prerano starenje i suzbija akne.
Ovo su još neke od kuminovih blagotvornih uloga.
Reguliše probavu
Čaša vode s kuminom ujutro može stimulisati metabolizam i regulisati probavu. Sprečava dijareju, mučninu i nadutost.
Uklanja toksine
Kumin je bogat antioksidantima koji pomažu organizmu da se oslobodi toksina. Podstiče zdravo funkcioniranje unutrašnjih organa, posebno je korisan za jetru.
Jača imunitet
Kumin je bogat gvožđem, što pozitivno utiče i na imunitet. Čaša čaja od kumina telu daje više od sedam odsto preporučene dnevne količine gvožđa, a bogat je i vitaminima A i C.
Prija disajnom sistemu
Kumin ima antikongestivna svojstva, pa njegovo konzumiranje može pomoći u razređivanju i ispuštanju sluzi u plućima. Njegova antiseptička svojstva pomažu u ubijanju mikroba koji uzrokuju prehladu i kašalj.