Dobar je za DIJABETIČARE, SMANJUJE ŠEĆER i smiruje uznemiren stomak - Začin koji ne treba zaobilaziti, veoma je zdrav
Posebno u toku zime kada treba voditi računa o ishrani.
U hladno doba godine lekovito bilje ima podjednak značaj kao i u proleće. Naručito ako se koristi i kao začin. Na listi začina mogu da se nađu mnogobrojno lekovito bilje, ali stručnjaci ističu da nijedno domaćinstvo ne bi trebalo da bude bez peršuna i mirođije.
Peršun umiruje
Peršun je odličan antioksidans, štiti srce. U njegova lekovita svojstva ubraja se i to da ublažava bolove koji nastaju usled reume, a najbolji učinak daje ako se jede svež kao dodatak salatama. Međutim, ni domaća pileća supa ne može da se zamisli bez struka svežeg peršuna koji poboljšava njeno dejstvo.
Mirođija
Jedna od najvažnijih dobrobiti mirođije na ljudsko zdravlje jeste njen uticaj na nivo šećera u krvi. Osim toga listovi mirođije mogu da posluže kao veoma efikasan lek za uznemiren stomak, u vidu čaja ili sitno naseckana u jogurt.
Hronično visok nivo šećera u krvi je zabrinjavajući jer može da poveća rizik od stanja poput insulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Nekoliko laboratorijskih studija na životinjama sa dijabetesom pokazalo je značajno poboljšanje nivoa šećera u krvi kada se uzima na prazan stomak, uz dnevne doze ekstrakta mirođije.