LJUDI KOJI IMAJU OVE SMETNJE NIKAKO NE SMEJU DA GA JEDU: Ako osećate neke od ovih simptoma, odmah ga IZBACITE IZ UPOTREBE
Paradajz je omiljena letnja salata mnogih.
Verovali ili ne, zbog omiljene letnje salate može da se stvori kamen u bubregu.
Sočni, osvežavajući crveni plod prepun likopena gotovo svi vole i smatraju bezbednom i vrlo zdravom namirnicom, ali paradajz zapravo može da ima neka loša neželjena dejstva.
CENE ZA GRČKU SE PREPOLOVILE, TEMPERATURE ISTE! Najbolja šansa za letovanje upravo SADA!
SUDIJE SU POGURALE ŠPANCE PROTIV ORLOVA: Evo šta Ljulj kaže o pobedi nad Srbijom
ĐORĐEVIĆ PRIZNAO: Španci su skroz poremetili naš plan
Ako osećate neke od sledećih simptoma, možda pripadate grupi ljudi koja ne bi smela da konzumira paradajz:
1. Želudačni refluks
Paradajz spada u veoma kisele namirnice i zato može da izazove gorušicu kod ljudi koji pate od gastritisa ili gastroezofagealnog refluksa. Čak iako ste zdravi i ne patite od tih stomačnih problema, ako jedete puno paradajza ili paradajz sosa, i vi možete da iskusite ove neprijatne simptome.
2. Bol u zglobovima
Verovali ili ne, previše paradajza u ishrani može da izazove bol u zglobovima! Razlog je alkaloid po imenu solanin, koji gradi kalcijum u tkivima, a u paradajzu ga ima dosta. Previše kalcijuma u tkivima može da izazolve upalu, bol i otok u predelu zglobova.
3. Problemi s bubrezima
I ovo ima veze sa skladištenjem kalcijuma. Paradajz je takođe bogat oksalatom, supstancom koja se teško metaboliše kada se uzima previše i to može da rezultira stvaranjem kamena u bubregu. Crveni sočni plod sadrži i puno kalijuma, što takođe može da utiče na funkciju bubrega. Ako već imate nekih problema s bubrezima, budite posebno oprezni!
4. Alergijske reakcije
Pardajz sadrži jedinjenje histamin, koje pomaže imunom sistemu da se bori protiv virusa i bakterija. Ne biste verovali koliko je alergijska reakcija na izazvana histaminom u pradajzu česta, a obično se javlja u obliku osipa ili otoka na jeziku, uz još neke neprijatne simptome. Ljudi kojima je dijagnostikovana alergija na paradajz osećaju mnogo teže tegobe.
5. Sindrom nervoznih creva
PRIRODNI ANTIBIOTIK iz vaše kuhinje: Ovih 10 namirnica sprečavaju upale i viruse
Domaći sirup od kupine: Odličan za krvnu sliku, čisti organizam, ublažava bolove i jača kosti!
Ako patite od sindroma nervoznih creva, paradajz može da bude okidač simptoma poput dijareje, bolnih grčeva, nadutosti, gasova i zatvora. U ovakvom slučaju bolje je držati se podalje od kiselih namirnica kakav je paradajz.
6. Likopenodermija
Likopen je pigment koji se nalazi u paradajzu, ali i u mnogim drugim namirnicama. Kada se konzumira u pravoj količini, odličan je za srce. Ali, ako se preteruje, može doći do pigmentacije kože, odnosno stanja poznatog pod imenom likopenodermija.