ELIMINIŠE UMOR, ČISTI KRV I DETOKSIKUJE! Postoji više RAZLOGA da maksimalno ISKORISTIŠ MASLAČAK!
Travari obožavaju ovu biljku!
Maslačak ima višestruko lekovito delovanje na organizam, pa se salata od maslačka preporuča za proletnu detoksikaciju i vitaminsko okrepljenje za otklananje prolećnog umora.
Razlikujemo dvije vrste maslačka: jedna ima svetlije listove sa oblim zubcima, a druga tamnije i oštro nazubljene, poput pile. Listovi oba maslačka iskoristivi su za salatu samo dok biljka nije procvala. Najukusnija će biti u rano proleće kad biljke tek niknu. Tada listovi strče uvis, a kad se u središtu, između listova počne formirati glavica cveta, listovi se počnu spuštati na stranu prema tlu. U fazi pune cvatnje, listovi polegnu u puni krug oko stabiljke. Što je biljka bliža cvatu, listovi su gorči. Stoga se za salatu koriste dok nema cveta, a najbolje dok se u središtu nije niti formirala glavica, kada su listovi kod korena skoro potpuno beli. Salata od takvih listova može jesti samo začinjena uljem i octom, ili umešana s grahom.
Maslačak nalazimo na livadama, poljima, uz rubove šuma, potoke, najfiniji naraste na jesenskim brazdama od oranja – raste posvuda kao korov, a berite ga na mestima gde nema zagađenja od prometa i prolaznika. Maslačak za salatu vadite oštrim nožićem, zajedno sa dijelom korijena. Sezonu berbe možete produžiti potražite li maslačak na senovitim brežuljcima i livadama ili na višim brdima i planinama, gde vegetacija kasni i po mesec dana.
Šta ako su gorki listovi?
Starijim listovima izbijamo gorčinu na način da ih narežemo na sitnije komade, pa isperemo u velikom cedilu vrućom vodom. Voda neka bude toliko vruća da možete držati ruku pod mlazom i lagano stiskati listove. Nakon par minuta ove tople kupke, protresite cedilo s listovima da se odstrani suvišna voda, pa napravite salatu. Gorčinu možete neutralisati i tako da očišćenim listovima maslačka dodate vrući krompir ili vruću slaninu. Evo dva izvrsna recepta:
Salata od maslačka i slanine (za 2 osobe)
Sastojci: 4 šake očišćenih mladih listova maslačka, 10 gr slanine, 2 kriške hleba (možete upotrijebiti stari kruh), 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašikaa vinskog ili jabučnog sirćeta, 1-2 čena belog luka, so, biber
Priprema: Oprane listove maslačka stavite na dno posude. Hleb narežite na kockice 2×2 cm, slaninu na tanke kvadratiće, kao za kajganu. U tavi na maslinovom ulju prepržite slaninu i kockice hleba. Kad požute istresite vrući sadržaj tave na listove maslačka, odmah dodajte sitno seckan beli luk, promešajte, probajte, pa dodajte sirće, so i biber po ukusu. Poslužite toplo, kao samostalno jelo.
Salata od maslačka i krumpira (za 4 osobe)
Sastojci: 4 šake očišćenih mladih listova maslačka, 1 kg krompira, 1-2 čena belo luka, maslinovo ili bučino ulje, vinsko ili jabukovo sirće, so
Priprema: Krompir skuhamo u kori i ogulimo dok je još vruć. Narežemo na ploške ili kocke, uspemo u zdelu sa listovima maslačka, dodamo so, seckani beli luk, maslinovo ulje i sirće i odmah promešamo. Ovu salatu možete poslužiti i kao toplu ili hladnu, tradicionalno uz tvrdo kuhana jaja ili uz meso.