Može biti puna INSEKATA i prljavštine! Evo kako da pravilno i temeljno očistite zelenu salatu pre konzumacije
Idealan prilog uz svako jelo ovog proleća!
Zelena salata je lagan i zdrav obrok prepun minerala i vitamina od kojih su neki bitni za razmenu materija, funkcionisanje nerava, jačanje imuniteta. I pored mnoštva odličnih osobina ovo je namirnica koja može da sadrži ostatke zemlje i insekata na listovima. Zato se pre pripreme mora dobro oprati pod mlazom hladne vode.
Nije dovoljno isprati salatu pod mlazom vode
Zelena salata je jednogodišnja zeljasta biljka, spada u jednu od najstarijih povrtarskih kultura, gajena je u oblasti Sredozemlja i pre nove ere. Zelena salata sadrži oko 4 odsto vode, od hranljivih materija ima najviše ugljenih hidrata. Zelena salata je namirnica koja se savetuje osobama koje žele da regulišu telesnu masu. Energetska vrednost je neznatna – 14 kcal na 100 grama.
Sipaj OMEKŠIVAČ direktno u VODOKOTLIĆ: Evo šta će se DESITI kada pustiš vodu - GENIJALAN TRIK! (VIDEO)
"SMOTANI KAO SAJLE!" Ljudi rođeni u ovim horoskopskim znacima NISU za SPORT, a evo ko se najbolje snalazi
Zelenu salatu, bila ona upakovana ili ne, pre konzumacije potrebno je dobro oprati kako bi se uklonile bakterije i nečistoće. U prodavnicama se mogu kupiti i upakovane salate, a na pakovanjima piše da su već oprane, no bez obzira na to, one se moraju ponovo oprati. Pre pranja treba da se uklone oštećeni listovi i oni koji su počeli da žute, kao i da se odseče koren.
Tek tada se pristupa potapanju zelene salate u hladnu vodu. Nije dovoljno samo je isprati pod mlazom vode već se preporučuje temeljnije pranje. Zelenu salatu je najbolje pripremati neposredno pred obrok kako da bi se sačuvala njena svežina, čvrstina i hranljive i zaštitne materije – kaže specijalista higijene Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Dragana Balać.
Da li treba koristiti limuntus, sodu bikarbonu, sirće?
Pre pranja pod mlazom vode, doktorka Balać savetuje da napunimo sudoperu hladnom vodom i potopimo u nju odvojene listove salate.
– Na glavici salate mogu se naći razni insekti koji mogu prenositi zarazne bolesti ako se ne odstrane. Sudopera mora biti savršeno čista. Druga opcija jeste da izdvojene listove salate potopite u veću posudu sa hladnom vodom i stavite u sudoper. Ostavite listove u hladnoj vodi najmanje 10 minuta. Za to vreme zemlja i pesak će pasti na dno sudopere ili posude. Potom izvadite listove iz vode i protresite ih kako bi se odstranio višak vode. Nema potrebe da se u vodu za pranje salate stavlja bilo šta, iako postoje različiti saveti, počev od limuntusa, limunovog soka, sode bikarbone, sirćeta – savetuje dr Balać.
Zelena salata ima i vitamina B1, B2, B6
Doktorka Balać naglašava da zelena salata sadrži vitamine A i C, minerale gvožđe, kalcijum, cink, bakar, magnezijum i fosfor.