Može IZAZVATI ALERGIJSKE REAKCIJE! Nutricionista otkriva, EVO koliko je zapravo ZDRAV AVOKADO
Dosta je popularan u ishrani!
Od namaza za tost do deserta i smutija, avokado je postao neizostavni deo svakog ozbiljnog, modernog jelovnika, "food blogera" ili influensera.
Ipak, znate li koje su njegove najveće nutritivne dobrobiti i kako ga dozirati i koliko se uopšte uklapa u meni ljudi sa našeg podnevlja?
Popularnost avokada leži u njegovoj bogatoj, kremastoj teksturi i blagom ukusu. Postoje desetine vrsta avokada, različitih veličina, boja i tekstura. Svi su poreklom iz tropske klime i kada se uberu, meso omekša do teksture maslaca što ga čini idealnim za umake, namaze, deserte, smutije…
Pet zdravstvenih dobrobiti avokada
RAVAN STOMAK bez gladovanja: Uz pomoć malog dodatka ishrani rešite se NADUTOSTI i ubrzajte METABOLIZAM
Prodala kuću da bi OPERISALA GRUDI! Evo zašto je Viktorija dala 14 HILJADA EVRA, iznenađujuće - mnoge žene muči ovaj problem
Avokado je nutritivno bogat
Avokado je bogat hranjivim supstancama, pa se samo jedna polovina voćke ubraja u vaš preporučeni unos od pet porcija voća dnevno. Izvrstan je izvor mononezasićenih masti i vitamina E te je dobar izvor folata. Takođe, sadrži više topivih vlakana od drugog voća i niz korisnih minerala uključujući gvožđe, bakar i kalijum.
Podržava zdravlje srca
Avokado je bogat masnoćama, od kojih 60 posto čine mononezasićene masnoće, za koje istraživanja pokazuju da pomažu u zaštiti od bolesti srca i snižavaju krvni pritisak. Kalijum, folat i vlakna, kojima avokado obiluje, blagotvorno deluju na srce i kardiovaskularni sastav.
Može pomoći u snižavanju holesterola
Ulja avokada uključuje oleinsku i linolnu kiselinu, nezasićene masti koje se preporučuju kao deo uravnotežene prehrane za pomoć u kontroli holesterola.
Može pomoći u regulaciji apetita
Nema sumnje da je kalorijski sadržaj avokada veći od ostalog voća i povrća. Međutim, zanimljivo istraživanje pokazalo je da sadržaj masti i vlakana u avokadu dovodi do osećaja sitosti što pomaže u regulaciji apetita.
Čuva zdravlje očiju
Uz sve navedene prednosti, avokado je bogat izvor zaštitnog vitamina E, kao i karotena, uključujući lutein i zeaksantin, za koje se smatra da pomažu u očuvanju zdravlja očiju.
Je li avokado na tostu zdrav?
Avokado na tostu prilično je zdrav izbor za užinu u poređenju s drugim stavkama na jelovniku, poput slatkih palačinki. Koliko je tačno zdrav zavisi od hleba koji odaberete i ostalim dodacima.
Odlučite se za dimljeni losos ili poširano jaje kako biste povećali dobre masnoće u svom obroku. Za hleb odaberite nešto sa semenkama, integralno ili ražano umesto belog hleba zbog kojeg će vam skočiti šećer u krvi, kaže nutricionistkinja Džo Levin.
Takođe je važno biti svestan uticaja jedenja avokada na okolinu, ne samo zbog transporta širom sveta, već i zbog količine vode koja se koristi za njihov uzgoj.
I za vaše zdravlje i za zdravlje planeta, važno je jesti širok izbor voća i povrća i pokušati kupovati lokalno gde god možete.
Alergija i avokado
Avokado, zajedno s voćem poput jabuka, breskva, malina i borovnica, sadrži prirodne hemikalije koje se nazivaju salicilati. Neki su ljudi osetljivi na ovaj sastav i mogu doživeti alergijsku reakciju uključujući kožne osipe i otekline.
Nutritivne prednosti avokada
Porcija od 80g avokada sadrži:
- 152 kcal/627 KJ
- 1,5 g proteina
- 15,6 g masti
- 1,5 g ugljikohidrata
- 3,6 g vlakana
- 360 mg kalija
- 2,56 mg vitamina E