NA DIJETI SI? Onda obavezno izbegavaj OVAKO pripremljena jaja za doručak
Nije problem u samim jajima, već dodatnim mastima koje jaja upijaju tokom pripreme.
Iako zdrava u svim oblicima, čini se da ipak postoji taj manje zdrav način konzumacije jaja.
KAFA GLAVU ČUVA: Ovoliko šoljica DNEVNO treba da popijemo da bismo živeli duže
Zato se potrudite da ga radije izbegavate ili barem ne činite neke početničke greške.
Kakva su jaja najzdravija i najbolja za dijetu, otkriva australijski nutricionista Džoel Feren, iako realno, do tog bi zaključka mogli doći i sami.
Najzdravija su kuvana, potom poširana, zatim jaje na oko, a na poslednjem je mestu kajgana ili omlet. Nije problem u samim jajima, već dodatnim mastima koje jaja upijaju tokom pripreme.
Kad pravite jaje na oko, jedan manji deo masnoća od pečenja ostaće vam na tanjiru, ali će većina skliznuti. S druge strane, kod kajgane i omleta jaja upiju tu masnoću te je konzumirate s jajima. Tako uz zdrave masti iz jaja u organizam unosite i manji deo nezdravih masnoća, što je posebno loše ako omlet ili kajganu pravite na maslacu i još im dodate mleko ili neke druge masnije namirnice.
No, i to se može izbeći pa da i kajgana bude 100 posto zdrava, pripremate je na tavi koja se ne lepi ili je tek lagano pošpricajte s minimalnom dozom ulja.
Ako već pazite na ishranu, onda svakako morate pripaziti i na način na koji je pripremate.