ŠTITI OD ZRAČENJA, UBLAŽAVA MENSTRUALNE TEGOBE! Ova NAMIRNICA najbolja je za JAČANJE imuniteta i zdravlja!
Detoksikuje i poboljšava krvnu sliku!
Dunja je vitaminska bomba jeseni i od davnina je poznata u narodnoj medicini. Ovo blagotvorno voće, poreklom iz jugozapadne Azije a koristi se pre svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Lekoviti delovi su joj plod, listovi i seme, a posebno sok i sirup ploda.
Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.
DOBRI za ostale, POGUBNI za sebe: Osobe sa OVOM krvnom grupom posebno su podložne RAZNIM BOLESTIMA, a jedan pogrešan korak može biti KOBAN
DA LI STE ČULI ZA AUTOFAGIJU?! Skida kilograme, zdrava je, a možete jesti koliko želite, caka je u OVOME
TAČAN JE SKORO 100 POSTO! Ovaj TEST otkriva RAK čak četiri godine PRE POJAVE prvih simptoma
Semenke su njen najlekovitiji deo, i kada odstoje u vodi oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem. One sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.
Zahvaljujući taninu i sluzi ova voćka povoljno deluje na rad creva i sprečava infektivne bolesti. Takođe, dunja sadrži i dosta pektina, koji povoljno deluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.
Sok od dunje leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Dunja se upotrebljava i za lečenje sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva kao i ublažavanje obilnih menstruacija.
Čaj od njenih semenki leči nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od semenki leči opekotine i rane. Čaj od listova ove biljke odličan je prirodan lek za zaustavljanje proliva.
Ovaj čaj blagotvorno deluje na disajne tegobe, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa.
Priprema: Operite, očistite i presecite plod na četiri dela. Odstranite semenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati deo isecite na listiće i odmah ih stavite u litar vode, da ne bi promenile boju. Lagano kuvajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procedite ga i pijte u gutljajima tokom celog dana.
Narodni lek protiv kašlja i upala disajnih organa možete napraviti vrlo jednostavno i od samo nekoliko semenki.
Priprema: Izdrobite pet semenki dunje i prelijte ih sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svežeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan pre jela.
Tegobe sa varenjem možete lako eliminisati sokom od dunja.
Priprema: Operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete pre jela.
Melem od semenki dunje može biti od pomoći za lečenje blažih opekotina i rana.
Priprema: Izdrobite 10 g semenki dunje, prelijte ih sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboleli deo tela, direktno ili kao oblog.
Francuzi vekovima prave sir od dunja koji je odlična kombinacija sa pečenim mesom, piletinom, pačetinom, junetinom i mesom divljači. Ovaj sir je snažan izvor energije, a može da se uzima i kao lek za poboljšanje varenja. Ne preporučuje se dijabetičarima i gojaznim osobama.
Priprema: Dva kilograma dunja skuvati, zajedno sa korom, dok potpuno ne omekšaju. Kad se ohlade, iseći na komadiće i propasirati. Izmeriti dobijenu masu, i u nju dodati odgovarajuću količinu šećera. Na kilogram i po pirea dunja dodaje se kilogram šećera. Sve ponovo kuvati na laganoj vatri 45 minuta, uz neprestano mešanje.
Odmah po kuvanju sir od dunja sipati u odgovarajuću tepsiju, plitku staklenu posudu ili u posudice. Kad se ohladi, sir iseći na kocke, uvaljati u prah šećer, i staviti na tamno i suvo mesto da stoji.
Dunje možete konzumirati i u vidu zaslađivača i na taj način ublažiti brojne tegobe.
Priprema: Sameljite kilogram dunja, iscedite sok, a zatim mu dodajte dva kg šećera i kratko prokuvajte, a kad se ohladi sipajte u sterilisane flaše.
Za lice bez bora i lepo negovane usne narodna medicina preporučuje semenke dunje.
Priprema losiona od semenki: Sitno iseckati jednu kašičicu semenki, a zatim ih usitniti u avanu i preliti sa dve kašičice proključale vode. Dobro promešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Ovim preparatom možete mazati i ispucale usne i mesta na licu sa izraženim borama.
Priprema losiona od kore dunje: 200 gr kora dunje držati dve nedelje u tri decilitra jače rakije, po mogućnosti komovice. Nakon toga procediti rakiju i sipati u tri bočice i hermetički zatvoriti. Pripremljenim losionom mazati delove lica sa borama dva puta dnevno.
ALARM ZA OPASNOST Pogledajte VAŠE ŠAKE - ukoliko primetite OVO NA NJIMA odmah se javite lekaru