Prejedanje NE SME da bude OBELEŽJE PRAZNIKA - Uz ovaj NAPITAK izbegnite skokove HOLESTEROLA i masne naslage
Za sve treba imati meru! Pa i kada je hrana u pitanju. Praznično vreme može biti izazovno za naše zdravlje, naročito za nivo holesterola u krvi. Sa toliko ukusne hrane na stolu, teško je odupreti se obilju slatkiša, slanih grickalica i bogatih jela koja možda nisu najprijateljski raspoložena prema našem holesterolu. Ali, ne brinite, postoje načini da ostanete na putu dobrog zdravlja čak i tokom ovih veselih a pre svega, dana kada se najviše jede u godini.
Povišen loš holesteroli praznici na vidiku... Nije zavidna situacija, ali uz malo redukcije ishrane i ovaj zdravi, domaći napitak moći ćete da uživate u proslavama života na tanjiru bez griže savesti.
Nije tajna da vam određena hrana može pomoći da snizite LDL ("loš") holesterol, koji uzrokuje nakupljanje plaka u arterijama što dovodi do srčanih bolesti, srčanog udara i moždanog udara. Ali ono što vas može iznenaditi je da su ove namirnica ukusne i da ih je lako uključiti u svakodnevne obroke bez žrtvovanja ukusa ili zabave.

Da li praktikujete ove OBIČAJE pravoslavnih SRBA iz davnina za Novu godinu? Paljenje SVEĆA prati 1 RITUAL, a ovo je obavezno na PRAZNIČNOJ TRPEZI

Počela da DIŽE TEGOVE kada su joj LEKOVI ZA PRITISAK I KISELINA napravili HAOS u organizmu - Niko ne može da poveruje da ovakvo telo ima baka od 77 GODINA
Za borbu protiv ovih masnoća neophodno je da se zdravo hranite, kao i da budete fizički aktivni, ali naučnici su nedavno otkrili i da jedno voće značajno pomaže.
Reč je o jabukama, izuzetno bogatim pektinom - sastojkom koji daje gustinu voću kad ga ukuvavamo u džem ili slatko. Pektin je koristan zato što vezuje vodu i ograničava količinu masnoća koju ćelije mogu da apsorbuju. Zahvaljujući vlaknima, jabuke pomažu da se duže održi osećaj sitosti.
Jabuka i cimet „skidaju“ masnoće:
Istraživanja su pokazala da se uzimanjem samo pola kašičice cimeta na dan može smanjiti količina lošeg holesterola, može se poboljšati loša probava i smanjiti trigliceridi.
Za napitak su potrebni voda sa jabukom i cimetom – treba iseckati jabuku na kriške, dodati kašičicu cimeta i preliti prokuvanom ili filtriranom vodom i pustiti da odstoji sat do dva. Napitak se pije tokom dana kad god poželite.
Antioksidansi iz cimeta stabilizuju nivo šećera u krvi i smanjuju želju za ugljenim hidratima, ne podstiču pritom preterano lučenje insulina, što je važan faktor uspešnog mršavljenja. Jer, redovno „provociranje“ insulina pospešuje taloženje taloženje masnoća u telu, a kako kažu stručnjaci, upotrebom cimeta, lučenje insulina biće pod kontrolom, što će omogućiti topljenje masnih naslaga.
Srbija Danas/Autor: J.Šipčić