NARODNI LEK koji regeneriše celo telo: Jedna šolja ovog čaja leči anemiju, SNIŽAVA ŠEĆER u krvi i čuva zdravlje bubrega
U samo jednoj šolji nalazi se lek koji se uspešno bori sa mnogim zdravstvenim problemima
Kopriva je bogata vitaminima, mineralima i lekovitim materijama. List koprive efikasno olakšava reumatske tegobe, jer znatno umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju.
Propisuje se za unutrašnju upotrebu kao diuretik, jer može da pojača uklanjanje natrijuma i mokraćne kiseline i olakša stanje kod reume i artritisa.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/04/18/339952806_793032985488440_2965121336582983910_n.jpg?itok=s6aCA0F4)
ZEMLJU OČEKUJU VELIKE PROMENE kojima ćemo se TEŠKO PRILAGODITI! "Spremite se za BES i agresiju" - upozorava astrolog za SD
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/04/19/porodica_1.jpg?itok=4DNwfYQO)
STRAŠNO! SAHRANILA ljubav, preživela TUMOR, TRPELA BATINE - Sve tragedije Anabele Atijas i to NIJE SVE
Takođe, laboratorijska ispitivanja sprovedena u Nemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažan protivupalni efekat. Kopriva deluje protiv dijareje i pomaže kod hemoroida. Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprečavanje stvaranja peska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u telu.
Kopriva snižava i nivo šećera u krvi, pa se stoga koristi u brojnim mešavinama čajeva protiv dijabetesa.
Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje, jer podstiče apetit, snabdeva organizam gvožđem i uspešno deluje protiv umora. U spoljašnjoj upotrebi kopriva se upotrebljava za lečenje akni, ekcema, masne kože i peruti.
Branje koprive
Za jelo služe prokuvani listovi i vrhovi mlade biljke koji se beru od kraja februara do maja, a katkad se mogu ponovo naći u jesenjim mesecima. Nežni vrhovi biljke s četiri do šest listića treba otkinuti u rukavicama na mestu gde je stabljika još mekana. Koren se bere u jesen i proleće, a potom koristi svež ili suši. Mladu koprivu možete da pripremite kao spanać, a od nje se prave i umaci, salate, čorbe, pite i druga jela.
Mladi izdanci se mogu pržiti na ulju, a osušeni i samleveni u prah mogu se spremati za dalju upotrebu. Otrovni sadržaj iz koprivinih žila (mravlja kiselina) kuvanjem se neutrališe. Kopriva je bogata kalcijumom, fosforom, gvožđem i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantenonske kiseline te stoga predstavlja prirodni multivitaminski koncentrat.
Pripema čaja od koprive
Potrebo vam je:
- 2 kašičice listova koprive
-250 ml vode
Priprema:
Sveži ili sušeni list koprive prelijte vrelom vodom, ostavite poklopljeno da stoji deset minuta pa procedite.
Primena:
Popijte šoljicu svakog dana kod reumatskih bolova, umora, malokrvnosti i izostanka apetita.