Hleb sa produženom svežinom - DA ili NE? Nutricionistkinja otkriva koji sastojak obavezno treba proveriti na DEKLARACIJI, zbog ovoga traje i 1MESEC
Mislite da ćete uštedeti, jer se običan brzo "ubajati, evo šta Anita Alterov kaže
Hleb je namirnica bez koje ne može da se zamisli obrok u našoj tradicionalnoj kuhinji. Na tržištu postoje razne vrste hlebova, a najprodavaniji je beli hleb od brašna tip 500. Pored brašna, tradicionalna priprema testa ne može se zamisliti bez vode, kvasca i soli.
Kako je potražnja za hlebom velika, industrijski proizvođači dodaju određene vrste šećera i aditiva koji produžavaju rok upotrebe, čineći da hleb duže ostane svež.
Potrošači su mišljenja da se više isplati kupovina hleba sa produženim rokom trajanja, jer se ne postane "bajat" odmah sutra dan. Zato smo pitali nutricioniskinju Anitu Alterov koliko je takav hleb zdrav i da li aditivi utiču na njegovu nutritivnu vrednost.
Recept za JAK IMUNITET doktorke NADE MACURE: Napravite ovu vitaminsku bombu koja ČUVA ORGANIZAM (RECEPT)
Žena mislila da je muž VARA, ali istina je bila mnogo gora! Mislila je da mu pažnju odvlači DRUGA, ali je iz njega život ISISAVALO nešto drugo
- Poslednjih godina, dosta su u upotrebi i hlebovi od integralnog pšeničnog brašna, kao i od drugih vrsti brašna - raž, ječam, ovas. Dosta su popularni i hlebovi bez glutena, pa možete naći i hleb od kukuruznog brašna, heljdinog, od leblebija, prosa, pirinč, započinje nutricioniskinja i objašnjava koji su hlebovi najzdraviji za konzumaciju:
- Najzdraviji su hlebovi sa kraćim rokom trajanja, bez aditiva i konzervanasa, sa prirodnim kvascem, a pravljeni od različitih vrsta žitarica. S obzirom da imaju kraći rok trajanja i da nemaju konzervanse i aditive poželjno ih je čuvati u frižideru, a može i u zamrzivaču.
- Što se tiče hlebova sa produženim rokom trajanja, u njih se dodaju razni aditivi koji produžavaju rok trajanja, sprečavaju pojavu buđi, poboljšavaju fizičke karakteristike hleba. Oni čine da hleb ostane svež i nakon mesec dana od proizvodnje.
Da se podsetimo, kada kupujemo bilo koji proizvod važno je da analiziramo njegovu deklaraciju kako bismo utvrdili da li je sastav namirnica zdrav ili da li odgovara našem zdravstvenom stanju. Na početku uvek idu sastojci koji se nalaze u najvećem procentu u proizvodima.
- U ovom hlebu najviše ima brašna tip 1100, zatim vode, šećera itd. Brašno tip 1100 se dobija mlevenjem svih delova zrna i bogato je vitaminom E i vitaminima B grupe, kao i mineralima Mg, Ca, P, K, kao i biljnim vlaknima. Od masnoća je korišćeno suncokretovo ulje (najverovatnije rafinisano) koje ne preporučujem u ishrani zbog toga što povećava nivo loših masnoća u krvi (trigliceridi i LDL holesterol), kaže ona i dodaje da je vrlo važno proveriti količinu soli:
- Što se tiče količine soli, prisutno je 1,03 g soli na 100 g namirnice, a preporuke su da ovakvi hlebovi koji su pravljeni od brašna celog zrna sadrže
0,5 g soli na 100g namirnice. Inače, dnevne preporuke za unos soli su 5 g, pa osobe koje imaju hipertenziju moraju strogo da vode računa o unosu ovakvih hlebova, jer se u toku dana so unosi i kroz druge namirnice, pa kad sve saberemo to nekada bude mnogo više od preporučene doze.
- Što se tiče količine dijetnih vlakana u hlebovima koji se prave od brašna celog zrna trebalo bi da ima oko 6-7 g na 100g, dok ovde vidimo da ima svega 1,19 g vlakana. Vlakna su jako bitna u ishrani, utiču na imunitet, na dobar rad creva, prevenciju nastanak lošeg holesterola, visokog šećera itd.
Što se tiče aditiva, postoji pozitivna lista aditiva, koji su dozvoljeni u prehrambenoj industriji u određenim količinama. Imajte na umu da se ta lista stalno menja, da se uključuju i isključuju povremeno neki aditivi koji ne zadovoljavaju zahteve.
- E 282- spada u grupu konzervanasa i koristi se da se produži rok trajanja proizvoda i spreči mikrobiološku kontaminaciju proizvoda. E 300- askorbinska kiselina ili vitamin C je bezbedan aditiv. To je antioksidans koji sprečava truljenje proizvoda. E 472- emulgator koji se koristi kao sredstvo za poboljšanje hleba, kaže Anita i kaže da je "domaće" uvek najbolje, stoga preporučuje da zasučete rukave, uzmete oklagiju i bacite se na posao:
- Najbolja opcija je da pripremite svoj hleb kod kuće, od zdravijih varijanti brašna i da ga obogatite sastojcima poput semenki (susam, bundeva, lan, suncokret), zatim psilijumom, čia semenkama, nekim biljnim začinima isl. Na našu sreću, postoje i mali proizvođači hleba koji prave izvrsne hlebove, bez aditiva i konzervanasa, sa prirodnim kvascem, koje vrlo lako možete prilagoditi svom zdravstvenom stanju i bez brige uživati u sjajnim ukusima domaćeg hleba.
- I zapamtite, što manje sastojaka, to je hleb zdraviji, zaključuje ona.