NEMA ZDRAVIJEG IZBORA U TOKU LETA - Evo šta se dešava sa organizmom kada redovno jedemo krastavce
Iskoristite dok su sveži maksimalno!
Iako se smatra povrćem, krastavac je zapravo voće. Sadrži korisne hranljive sastojke, kao i određena biljna jedinjenja i antioksidante koji mogu da pomognu u lečenju, pa čak i u sprečavanju nekih zdravstvenih stanja. Krastavci imaju malo kalorija i sadrže veliku količinu vode i rastvorljivih vlakana, što ih čini idealnim za pospešivanje hidratacije i pomaganje u gubitku kilograma. Mnogi potcenjuju krastavac, verujući da nema hranljive sastojke jer je blede boje i sadrži puno vode. Ali, istina je da sok ovog ploda sadrži mnogo hranljivih materija koje pomažu u zaštiti i poboljšanju vašeg zdravlja.
Bogati su hranljivim sastojcima
Krastavci imaju malo kalorija ali mnogo važnih vitamina i minerala. Neoljušteni, sirovi krastavac od 300 grama sadrži:
KLJUČAN JE ZA ZDRAVLJE ŠTITNE ŽLEZDE! Proverite da li vam nedostaje ovaj mineral, lako ga je nadoknaditi
DA LI VAM NEDOSTAJE OVAJ MINERAL? Možda se pitate šta se to dešava sa vašom KOSOM i KOŽOM, zašto ste neraspoloženi i USPORENI, ovo je razlog
- Kalorije: 45
- Ukupna masnoća: 0 grama
- Ugljeni hidrati: 11 grama
- Proteini: 2 grama
- Vlakna: 2 grama
- Vitamin C: 14 odsto RDI
- Vitamin K: 62 odsto RDI-a
- Magnezijum: 10 procenata IRD
- Kalijum: 13 odsto RDI
- Mangan: 12 odsto IRD
Pored toga, krastavci imaju visok sadržaj vode. U stvari, krastavci se sastoje od oko 96 procenata vode. Da bi imali maksimalan efekat od sadržaja hranljivih sastojaka, krastavce treba jesti neoguljene, jer ljušćenjem se smanjuje količinu vlakana, kao i određenih vitamina i minerala.
Sadrži antioksidante
Antioksidanti su molekuli koji blokiraju oksidaciju, hemijsku reakciju koja obrazuje visoko reaktivne atome sa nesparenim elektronima poznatim kao slobodni radikali. Akumulacija ovih štetnih slobodnih radikala može dovesti do nekoliko vrsta hroničnih bolesti. Zapravo, oksidativni stres izazvan slobodnim radikalima povezan je sa raznim bolestima. Jedna studija istraživala je antioksidativna svojstva krastavaca i otkrila da oni sadrže flavonoide i tanine, dve grupe jedinjenja koja su posebno efikasna u blokiranju štetnih slobodnih radikala.
Krastavci su dobri za zdravlje kostiju
Vrhunska hranljiva materija koju krastavci sadrže je vitamin K – ključan za zdravlje kostiju. Jedna šolja krastavca sa korom obezbeđuje više od 20 odsto preporučene dnevne potrebe za vitaminom K. Ovaj hranljivi sastojak neophodan je za formiranje kostiju, a nekoliko studija povezalo je nizak nivo vitamina K sa osteoporozom i povećanim rizikom od preloma.
Poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje
Krastavci sadrže desetine antioksidanata, uključujući flavonoide, za koje je poznato da štite od bolesti srca. Seme krastavca takođe može biti korisno – u studiji objavljenoj prošle godine, mala grupa ljudi sa blago povišenim masnoćama u krvi svakodnevno je konzumirala ekstrakte sušenog semena krastavca. Posle šest nedelja doživeli su niz dobrih promena, uključujući smanjenje ukupnog holesterola, smanjenje „lošeg“ LDL holesterola, povećanje „dobrog“ HDL i smanjenje triglicerida.
Hidriraju ceo organizam
Voda je presudna za funkciju našeg tela. Uključena je u procese poput regulacije temperature i transporta otpadnih proizvoda i hranljivih sastojaka. Ustvari, pravilna hidratacija može da utiče na sve, od fizičkih performansi do metabolizma. Dok većinu potreba za tečnošću podmirujemo pijenjem vode ili drugih tečnosti, neki ljudi mogu da dobiju čak 40 odsto ukupnog unosa vode iz hrane. Budući da su krastavci sastavljeni od oko 96 procenata vode, oni su posebno efikasni u promociji hidratacije i mogu da pomognu čoveku da podmiri dnevne potrebe za tečnošću, a jedan srednji krastavac sadrži 194 ml tečnosti, na primer.
Mogu da smanje šećer u krvi
Nekoliko studija na životinjama otkrilo je da krastavci mogu da pomognu u smanjenju nivoa šećera u krvi i spreče neke komplikacije dijabetesa. Jedna studija na životinjama ispitivala je efekte različitih biljaka na šećer u krvi. Pokazalo se da krastavci efikasno smanjuju i kontrolišu nivo šećera u krvi. Druga studija na životinjama izazvala je dijabetes kod miševa, a zatim ih je dopunila ekstraktom kore krastavaca. Kora krastavca preokrenula je većinu promena povezanih sa dijabetesom i prouzrokovala smanjenje šećera u krvi. Pored toga, jedno laboratorijsko ispitivanje pokazalo je da krastavci mogu da budu efikasni u smanjenju oksidativnog stresa i sprečavanju komplikacija povezanih sa dijabetesom.
Odličan trio za gubitak težine
Krastavci objedinjuju trio karakteristika koje promovišu gubitak težine – imaju malo kalorija, ali bogati su vlaknima i sadrže mnogo tečnosti za hidrataciju. Jedan srednji krastavac, na primer, obezbeđuje četvrtinu kalorija koje se mogu naći u jabuci srednje veličine. A od 4 grama ukupnih ugljenih hidrata u krastavcu, 1,5 g su iz vlakana.
Krastavci umiruju kožu
Stavljanje nekoliko kolutića krastvaca, i to ohlađenog, na podbuli predeo ispod očiju, zapravo ima mnogo smisla. Celuloza krastavca sastoji se prvenstveno od vode, vitamina C i kofeinske kiseline, prirodne hemikalije koja poseduje antiinflamatorna svojstva. A kombinacija sva tri sastojka ima umirujući efekat na koži, smanjuje iritacije i oticanje kože. Zbog toga se krastavci već dugo koriste kao kućni lek za akne i opekotine.