Nole SVAKO JUTRO JEDE DVE KAŠIČICE OVE VRSTE MEDA: Ubija SVE patogene, daje snagu, ubrzava probavu, jača imunitet
Novak Đoković otkrio i da je jedna od redovnih namirnica na njegovom tanjiru novozelandski manuka med.
Novak Đoković se u svojoj knjizi "Serviraj za pobedu" iz 2013. godine osvrnuo na bombardovanje Beograda, odrastanje u ratom razorenoj Srbiji, ali i mukotprnom putu ka vrhu i uspehu... No, značajan deo knjige odnosi se na to kako mu je pažljivo planirana ishrana pomogla da dođe do najboljih rezultata i kako ga je dosloce preobrazila. Slavni teniser je pre 10 godina dao i korisne savete o zdravoj hrani, te izvrsne recepte i četrnaestodnevni plan bezglutenske ishrane.
Štitio je pa DOBIO ŠAMARČINU, ZBOG TRAGEDIJE JE BILA OŠIŠANA DO GLAVE: Jelena Karleuša novim albumom "SAHRANILA" ESTRADU - održala i MINUT ćutanja
Podstiče MRŠAVLJENJE, SMANJUJE UPALE! Dodaj pola kašičice ove namirnice U KAFU, EFEKAT će te oduševiti!
Posebno je zanimljivo da je u ovoj knjizi Novak Đoković otkrio i da je jedna od redovnih namirnica na njegovom tanjiru novozelandski manuka med. Ovaj 36-godišnjak ga konzumira tako što svako jutro pojede dve kašičice uz veliku čašu vode na sobnoj temperaturi. Takođe, ponekad ga uzme i tokom dana, kao i na terenu između setova.
A kakav je to zapravo manuka med i kakve benefite ima u odnosu na obični?
Manuka med se proizvodi u Australiji i Novom Zelandu i prave ga pčele koje oprašuju autohtonu biljku leptospermum scoparium, odnosno jednostavnije nazvanu manuka ili drvo čaja.
Istraživanje iz 2010. o ovom sastojku objavljeno u Evropskom magazinu za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti pokazuje da je u stanju da ubije sve patogene na koje su ga testirali. Takođe, za razliku od uticaja antibiotika, kod ovog meda testirani patogeni nisu bili u stanju da izgrade otpornost.
Med je svakako poznat kao vrlo moćna i zdrava namirnica sa antibakterijskim dejstvom, ali nije svaki med isti. Neke vrste meda mogu da budu i 100 puta snažnije od drugih!
Manuka med, recimo, sadrži komponentu metilglioksal (MGO), koja se prirodno formira u nektaru cveta manuke, i koji mu navodno i daje lekovita, moćna svojstva koja ima. Oni koji su probali manuka med kažu da ima jedinstvenu slatkoću, ali i pomalo "oštar" ukus, a tekstura mu nije tako glatka kao kod drugih vrsta meda.
Dr Piter Molan, univerzitetski profesor biohemije na Novom Zelandu, počeo je da istražuje zdravstvene prednosti ovog tipa meda još davne 1981. godine. Do danas se zna da on ublažava probavne tegobe, kao i gorušicu i gljivične infekcije. Takođe, može da da pomogne u ublažavanju problema sa gornjim disajnim putevima, a blagotvorno deluje i na alergije i upale grla. Manuka med, takođe, kao i svaki drugi, jača imuni sistem i bori se protiv infekcija u organizmu.
Manuka med je blagotvoran i i kada je reč o kožnim problemima: ubrzava zarastanje rana, umirujuće deluje na opekotine, neguje kožu podložnu ekcemu i dermatitisu...
Za teglicu od 250 grama manuka meda izdvojite najmanje 3. 000 dinara
Ova vrsta meda je veoma skupa - cena teglice od 250 grama kreće se od 3. 000 dinara pa i do 9.000 dinara i više u zavisnosti od toga koliko je visok UMF ili MGO faktora. Kao dobro vino, što je manuka med duže stajao, to je bolji, a na to i ukazuju pomenuti faktori - što su njihove vrednosti više, to je ovaj proizvod skuplji.
Manuka med, pored našeg Noleta, koriste i brojna poznata lica širom sveta - Megan Markl i princ Hari, Gvinet Paltrou, Opra Vinfri...