TORTA I NEŠTO "NA KAŠIKU": Baka je za danas pripremila NOVOGODIŠNJU GOZBU, sve se BRZO SPREMA, ukusno i zdravo
Ideja za ručak!
Danas vam iz bakine kuhinje predstavljamo ideje za pravu prazničnu gozbu. Za današnji dan odabrala je dva idealna recepta za one koji Novu godinu dočekuju kod kuće. Za početak tu je kako se to narodski kaže ručak "na kašiku", koji će vas okrepiti i zagrejati. Pun je hraniljivih sastojaka, među kojima je i spanać, a brzo se priprema.
Ovo vam može poslužiti kao idealno predjelo koje ćete poslužiti pre pečenja ili mesa kojeg će sigurno biti na trpezi.
Potrebno je:
- 400 gr spanaća
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargepe
- 1 paprika
- 3-4 krompira
- mlevena crvena paprika
- 1 kašika ajvara
- malo začina, soli bibetra
- peršunov list
- ulje
Priprema:
Na ulju propržiti sitno serckani crni luk, pa kad luk bude proziran dodati seckanu papriku pa i nju propržiti.
Dodati na krugove šargarepu, pa kad omekne dodati krompir na kocke, crnenu mlevenu papriku i seckan spanać. Sipati vodu da ogrezne. Kuvati da krompir omekne.
Na kraju ubaciti ajvar, i dobro izmešati, malo dodati razmućenu kašičicu brašna po potrebi i ostaviti da malo da vri. Na kraju dodati peršunov list. Naš paprikaš je gotov...
Pored ideje za predjelo tu je i recept za savršenu laganu poslasticu.
Potrebno je:
Za rolat:
- 7 jaja
- 5 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 3 kašike ulja
- 3 kašike džema
Krema:
- 3 pudinga od vanile
- 750 ml mleka
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 gr maslaca ili margarina
- 500 gr zrelih bresaka
Ukrašavanje:
- 200 gr šlaga
- breskve
Priprema:
Umutiti jaja pa dodati navedene sastojke i ispeći u četvrtastom plehu veličine 39x35 sm ili približne veličine. U pleh staviti pek papir. Peći na 200 stepeni C oko 10-15 min. Pečen biskvit izvrnuti na veću kuhinjsku krpu pa ga uviti u rolat da se ohladi. Ohlađen rolat namazati džemom pa ponovo uviti.
U mleko staviti šećer i vanilin šećer, pa kad provri dodati puding, skuvati ga pa dobro ohladiti i u njega kad se ohladi dodati umućen maslac ili margarin.. Breskve oljuštiti i preseći na pola. Ohladjen biskvit iseći na tanje rolate.
Šerpu ili djuveč obložiti folijom pa reĐati rolate sa strane i po dnu. Preko njega staviti 1/3 kreme zatim polovine breskvi, pa opet krema zatim rolati i ostatkom kreme.
Staviti to u frižider oko sat vremena pa ga prevrnuti na poslužavnik, skloniti foliju i ukrasiti šlagom i kriškama breskvi.
Dobro ohladiti i seći. Zaista je fantastična topi se a tako osvežavajuća....