Nutricionistkinja Ivana otkriva kako da spremno dočekate UDAR VIRUSA na jesen - Glavna smernica za JAK IMUNITET je ČIŠĆENJE CREVA
Ovo su sezonske namirnice koje će poboljšati vaš imunitet!
Zarazne bolesti u Srbiji ove godine nisu odmarale ni mesec dana, ni u jeku najvećih tropskih temperatura, a pred nama je tek period kada ćemo se suočavati sa njima. Ako ne odmah sa povratkom dece u školu, i zaposlenih sa godišnjih odmora, onda nam takav period sledi odmah sa dolaskom hladnijeg vremena i dužim boravkom u zatvorenom prostoru.
Zdrava i pravilna ishrana na prvom mestu, fizička aktivnost, izbegavanje alkohola i pušenja, kao i redovan san su ključni za imunitet. Kako da se još zaštitimo od virusa i ojačamo imunitet?
Nutricionista i fitnes trener Ivana Šarčević istakla je da je ključ dobrog zdravlja - raznovrsnost u ishrani.
BUNDEVA
Bundeva je namirnica bogata beta-karotenom. Beta-karoten joj daje tu prepoznatljivu i specifičnu boju i snažan je antioksidant.
Namirnice bogate beta-karotenom su sjajna prevencija za neke vrste teških bolesti, štite od astme i srčanih bolesti.
Bundeva takođe sadrži i dosta vlakana, koja su važna za zdravlje creva.
JABUKA
Jabuke sadrže dosta vlakana, čak četiri grama po porciji.
Ishrana bogata vlaknima povezana je sa nižim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa tipa dva.
Koža jabuka bogata je polifenolima i antioksidantima koji štite od oksidativnog stresa, koji je povezan sa mnogim hroničnim bolestima.
CIMET
Cimet je sjajan začin koji vašim jelima daje divnu aromu.
Neka istraživanja su sugerisala da jedinjenja u cimetu imaju antioksidativna, antiinflamatorna, antidijabetička i antimikrobna svojstva i da mogu da ponude zaštitu od kardiovaskularnih bolesti, između ostalih stanja.
KESTEN
Kesten, za razliku od ostalih orašastih plodova i semenki, ima relativno malo kalorija i masti. Bez obzira na to, kestenje je bogat izvor minerala, vitamina i fitonutrijenata koji imaju velike koristi za zdravlje.
Kesten , baš kao i lešnici i bademi, itd. je hrana bez gluten.
Odličan je izvor minerala, mononezasićenih masnih kiselina,I bogat je vitaminima B kompleksa.
CVEKLA
Cvekla usled bogatih nutritivnih svojstava koje sadrži, dobra je u regulisanju krvnog pritiska, koristi se za prevenciju raka, pročišćava jetru, leči anemiju, poboljšava otpornost organizma i jača libido. Takođe je odlična za prevenciju mišićne degeneracije, poboljšava cirkulaciju, ojačava kolagen kože, dobra je za prevenciju katarakte, izgrađuje imunitet i leči respiratorne probleme. Ovi benefiti cvekle postoje zahvaljujući visokoj koncentraciji nutritijenata, vitamina i minerala.
Skoro da ne postoji mineral koji cvekla ne sadrži, tako da je odličan prirodni lek za imunitet.
RECEPT: Proteinske štangle sa cveklom
-100gr sveže cvekle
- 2 kašike limunovog soka
- 50gr mlevenog sirovog lešnika
- 50gr samlevenih ovsenih pahuljica
- 50gr integralnog mlevenog keksa
- 60gr proteina ukus čoko-lešnik
Cveklu oljuštite, potom u secku usitnite do guste struktrure.
Dodati limun, mlevene lešnike, ovsene, keks i na kraju protein. Sve umesiti i mokrim rukama formirati oblike (možete štanglice, kuglice, šta vam volja…)
Poredjati na pek papir ili providnu foliju i odložiti u frižider na sat vremena.
Za preliv:
-100gr crne čokolade
- kašika kokosovog ulja
Otopiti na pari.
Kad su se stegle štanglice uvaljati u čokoladu.
Ako želite da imate dobar imunitet, svoje navike treba da menjate u skladu sa godišnjim dobima.
Pored ovih namirnica tu su nam i lisnato povrće (kao što su zelje i kelj), paprike i brokoli, karfiol, kupus, repa.
Bogate su hranljivim materijama za jačanje imuniteta, kao što su cink, vitamin C, vitamin A i vitamini B.
-Sve nam to pomaže u zaštiti našeg tela od bakterija, virusa i drugih invazivnih klica koje mogu da uđu u naše telo, a mi možemo da pokušamo da preuzmemo kontrolu nad ishranom kako bismo organizmu dali hranu bogatu hranljivim materijama u ovom jesenjem periodu kada pojačano vladaju virusi- zaključila je Ivana Šarčević.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta bez navođenja i linkovanja izvora i autora, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.