OPREZ! Naučnici UPOZORAVAJU na plastične POSUDE u kojima mnogi čuvaju hranu, sadrže opasan sastojak
Izbegavajte ih!
Bisfenol A sastojak je nekih plastičnih proizvoda, a otpušta se kada je toplo. Problem je što je opasan za zdravlje, pa ako volite koristiti plastiku u kuhinju, držite se sledećih saveta.
Spremanje ostataka hrane u plastične posude deo je svakodnevnice, i nema osobe koja kod kuće nema ove posude. No jesu li one baš potpuno sigurne za naše zdravlje? Odgovor leži u tome od čega su napravljene.
Bisfenol A, poznatiji kao BPA, hemikalija je koja se koristi u proizvodnji određene plastike kako bi bila izdržljivija i otpornija na lomljenje. Nažalost, BPA ih takođe može učiniti potencijalnim zdravstvenim opasnostima. On oponaša delovanje estrogena i remeti naš endokrini sastav.
Studije su pokazale kako je izloženost ljudi na BPA povezana s većim rizikom od širokog spektra zdravstvenih stanja ili problema, kao što su neplodnost, ometani rast fetusa, poremećaj pažnje s hiperaktivnošću i agresija među decom, sindrom policističnih jajnika, endometrioza i bolesti srca, rekla je za CNN Laura Vandenberg, profesorica znanosti o zdravlju okoline na univerzitetu "Massachusetts Amherst".
Promena vremena LOMI - Ovaj čaj zovu "JESENJOM INFUZIJOM", pun je gvožđa, jača imunitet i povećava nivo energije
NEMA NIŠTA BOLJE ZA PROBAVU - Šljive čiste creva, pune su vitamina i odlične za imunitet
Zabrana bisfenola
Europska unija je zato 2011. odlučila zabraniti bočice za bebe koje sadrže bisfenol. Za ostale stvari određene su granice dopuštene koncentracije bisfenola, a najdalje su otišli Belgija, Švedska, Frnacuska i Danska koje su ga u potpunosti zabranile u svim pakovanjima hrane.
Osim u posudama za hranu, BPA se koristi u raznim drugim proizvodima, kao što su prozori otporni na udarce, boce za vodu, naočare, limenke hrane, poklopci boca.
Najveća briga je plastika otporna na lomljenje proizvedena pre deset godina, koja definitivno sadrži BPA. Svaki put kad se koriste, ispuštaju male količine BPA, a čak i niski nivoi mogu biti štetni, rekla je Vandenberg.
Razlog zabrinutosti leži i u činjenici da polikarbonatni materijali, kao što su plastična pakovanja, s vremenom i pod uticajem povišene temperature, počinju otpuštati čestice bisfenola. Stoga ako imate kod kuće prastaro plastično posuđe koje vam je žao baciti – nemojte dva puta razmišljati. Rešite ga se.
Oštećeno plastično posuđe je opasno
Pranje plastičnog posuđa u mašini za pranje posuđa ili grubim četkama za ribanje povećava verovatnost da plastika ispusti ono od čega je napravljena, rekla je Vandenberg.
Naravno, to je problem ako sadrži bisfenol. Dodala je i kako odlaganje visoko kisele hrane – poput paradajza ili agruma – u plastične proizvode čini istu stvar.
Ogrebotine takođe mogu stvoriti duboke brazde u kojima se mogu smestiti bakterije, rekao je Džejms Rodžers, direktor istraživanja i testiranja sigurnosti hrane u "Consumer Reports", neprofitnoj organizaciji za istraživanje, testiranje i zaštitu potrošača.
Vandenberg je upozorila i na zagrevanje hrane u mikrotalasnoj u plastičnim posudama. Zalaže se za prebacivanje hrane pre zagrevanja u staklenu posudu jer neke od hemikalija iz plastike mogu preći u hranu.
Oznaka “sigurno za mikrotalasnu” na nekim posudama ne znači da je proizvod potpuno siguran sa zdravstvenog stajališta, dodala je Vandenberg.
Kada je vreme za novo posuđe
Svo oštećeno plastično posuđe definitivno treba baciti, bez obzira na to koliko je staro, slažu se stručnjaci. Pogotovo ako je promenilo boju.
Promena boje posude može signalizirati da je došlo do hemijske promene u plastici. Obično se to događa jer postoji mnogo malih mikro-pukotina. A tad postoji interakcija s hranom jer se plastika razgrađuje, pojašnjava Vandenberg.