OVE NAMIRNICE imaju mnogo VIŠE ŠEĆERA NEGO ŠTO SMO MISLILI: Godinama živimo u zabludi...
Potrudite se da ih što manje unosite
Šećer je najomraženiji kad je u pitanju zdrava ishrana, a nažalost često ga unosimo u većim količinama nego što stručnjaci preporučuju. Takva praksa može ugroziti naše zdravlje i uticati negativno na naš metabolizam. Zato je važno da znamo koje namirnice kriju u sebi veće količine šećera.
Ako nastojite da jedete zdravo i uravnoteženo, izuzetno je važno da izbegavate prisutnost ovih proizvoda u svakodnevnoj ishrani, a naručito u ishrani male dece. Njima u ovoj fazi života postavljate temelje za navike u ihrani u budućnosti.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/11/15/profimedia-0285546074_0.jpg?itok=IZy1aJBH)
ZBOG OVOGA SE GOJIŠ, A HORMONI TI LUDUJU: Jutarnja navika koju svi imaju NAJOPASNIJA je za zdravlje žene
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/02/04/profimedia-0319250178.jpg?itok=Rh_jYGKB)
Ovan u SVAĐI sa KOLEGAMA, Lav da se ČUVA PREVARE: Dnevni HOROSKOP za PETAK je tu, evo šta predviđa za ostale
Tečni jogurt
Jogurt je jedna od najkvalitetnijih namirnica. Sadrži proteine od visoke vrednosti i nosi veliku količinu važnih minerala, kao što je kalcijum. Izvor je probiotika, živih bakterija koje štite naša creva.
Međutim, najbolji jogurt najčešće nije onaj koji se prodaje u supermarketima, već prirodni u koji nije dodat šećer. Većina jogurta koji su nama dostupni ima dodate šećere, posebno tečni jogurt.
Voda s ukusom
Voda je najbolje piće i nezaobilazna je svima koji paze šta unose u svoje telo. Ali važno je naglasiti da to važi za mineralnu vodu, a ne varijante s ukusima. Takve vode su pune dodatog šećera ili veštačkih zaslađivača.
Tost hleb
Uopšteno, hleb je namirnica bogata ugljenim hidratima, a često je napravljena od rafiniranog brašna. Ovo ga čini proizvodom s visokim glikemijskim indeksom. Često proizvođači dodaju još šećera da poboljšaju ukus i teksturu, poesebnog kod tost hleba.
Sos od paradajza u tetrapaku
Pradajz je namirnica puna antioksidansa, a od ostalih elemenata ističe se likopen. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale koji se akumuliraju u tkivima, sprečavajući razvoj brojnih hroničnih bolesti.
Međutim, sosevi od paradajza u tetrapaku mogu imati previše dodatih šećera, koji neutraliziraju kiselost i poboljšavaju ukus. Naravno, rezultat je namirnica nepoželjna u svakodnevnoj ishrani.