Ovo voće je RIZNICA ZDRAVLJA: Poboljšava probavu, SMANJUJE HOLESTEROL i ima čitav niz drugih prednosti
Dostupne su tek nekoliko meseci u godini
Nedavno objavljeno istraživanje izraelskih naučnika u naučnom časopisu "Journal of Agriculture and Food Chemistry" imalo je za cilj da odredi antioksidativnu aktivnost nekoliko vrsta smokava.
Kako bi otkrili sastojke s potencijalno povoljnim učinkom na zdravlje, naučnici su analizirali sastav polifenola, antocijanina i antioksidativni kapacitet šest komercijalnih vrsta smokava koje se razlikuju po boji (crne, crvene, žute i zelene).
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/09/05/shutterstock_646826875_1.jpg?itok=gUucu8de)
Skuvala je BANANU i u tečnost DODALA ovaj ZAČIN: Napitak koji UNIŠTAVA BAKTERIJE, reguliše HORMONE, opušta
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/11/06/profimedia-0289432169.jpg?itok=Dr8HNMSt)
KRIŠKE LIMUNA SA VODOM U RERNI Kada vidite OVAJ TRIK, uvek ćete ga koristiti! Ovu caku domaćice OBOŽAVAJU
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/08/20/shutterstock_1494917282.jpg?itok=q3nBtnVj)
STAVI SE PRST U PUPAK: Ovako možeš da PREKINEŠ BOL i neprijatan osećaj u STOMAKU, STARI NARODNI recept
Povoljno deluju na nivo holesterola u krvi
Otkrili su impresivan sadržaj polifenola, a time i snažnu antioksidativnu aktivnost, a što je vrsta bila tamnije i jarkije boje udeo korisnih molekula i antioksidativna snaga bili su veći. Primera radi, najviši udeo polifenola i antocijana, ako i najsnažnija antioksidativna aktivnost zabeležena je kod vrste "Mission" karakteristične po crno-ljubičastoj kori s mesom roskaste boje.
Zanimljivo je da je glavnina fitokemikalija pronađena u kori smokava, a manje količine izmerene su u mesu. I ranije sprovedena istraživanja pokazala su da su smokve izuzetno bogat izvor polifenola.
Začudiće vas da su smokve značajno bogatije polifenolima od jabuke, borovnice, grožđa, narandže, šljive i jagode, pa čak i od namirnica koje se smatraju izuzetno bogatim polifenolima - poput crnog vina i čaja. Takođe, smokve sadrže i biljne sterole, materije kojima je dokazano povoljno delovanje na količinu holesterola u krvi.
Biljni steroli (poput stigmasterola i lanosterola sadržanih u smokvama) vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.
U smokvama su pronađena i jedinjenja sa potencijalnim antikarcinogeno delovanjem - benzaldehid i kumarini. Ta jedinjenja su ispitivana u naučnim studijima, a rezultati su obećavajući, posebno kada je reč o karcinomima prostate i kože, kao i skvamoznih ćelija.
Vrste smokava
Smokva je plod drva iz oporodice murva kojeg latinskim imenom nazivamo Ficus carica. Postoji preko 150 vrsta smokava koje se međusobno razlikuju po boji, a neznatno po strukturi.
Najpoznatije i najrasprostranjenije vrste su Mission (crno-ljubičasta kora s mesom roskaste boje), Kadota (zelena kora s ljubičastim mesom), Calimyrna (zelenkasto-žuta kora s jantarnim mesom), Jadranska smokva (svetlo-zelena kora s mesom zagasito roze boje).
Smokve imaju vrlo kratku sezonu uzgoja i posebno su osetljive. Zato su najukusnije ako se jedu neposredno nakon branja, nakon što su kratko vreme odležale u frižideru. Iako su sveže smokve dostupne tek nekoliko meseci u godini, u suvim smokvama možete da uživate tokom cele godine.