Posne BAKLAVA ROLNICE sa orasima i grizom zvezda su svake SLAVSKE trpeze - Bogat fil se topi u ustima, a hrskava kora osvaja na prvi zalogaj
Baklave su jedan od omiljenih kolača na Balkanu, a ove u rolnicama obavezno morate probati
Posne baklava rolnicr sa orasima i grizom su nezaobilazni specijalitet svake slavske trpeze i pravi izbor za sve ljubitelje slatkiša koji žele uživati u bogatom ukusu, ali u verziji koja je potpuno posna. Ove baklava rolne sa orasima i grizom ne samo da su ukusne, već i savršeno balansiraju hrskavu koru, bogat fil i slatkoću koja se topi u ustima. Iako su jednostavne za pripremu, one u svakom zalogaju donose bogatstvo ukusa koje osvaja na prvi zalogaj.
Ono što ovu posnu baklavu čini posebnom je kombinacija griza i oraha koji stvaraju divan, sočan fil, dok korica postaje hrskava i savršeno upija sve arome. Ova posna verzija baklave idealna je za sve slavske i praznične prilike, kada želite da pripremite nešto što je istovremeno tradicionalno, a opet u skladu sa posnim običajima. Bez obzira da li ste već iskusni u pripremi posnih kolača ili tek počinjete, ove baklava rolne su odličan izbor jer je recept jednostavan, a rezultat – savršen.
Ne samo da su ovi slatkiši ukusan završetak obroka, već će i oduševiti sve goste svojom specifičnom lepotom i bogatstvom ukusa. Posne baklava rolnice sa orasima i grizom zvezda su svake slave, idealan način da se na stolu nađe i nešto što je istovremeno tradicija i prava slatka poslastica!
Potrebno je:
- - kore za pitu 14 komada
- orasi 300 g
- šećer u prahu 4 kašike
- vanilin šećer 2 kesice
- pšenični griz 4 kašike
- ulje 100 ml
- voda 100 ml
Za premazivanje:
- - posni margarin 150 g
- ulje 3 kašike
Za sirup:
- voda 500 ml
- šećer 350 g
- limun 1 komad
Priprema:
U činiju staviti mlevene orahe, dodati šećer u prahu, vanilin šećer, griz i izmešati. Zatim dodati ulje i mlaku vodu i izmešati kako bi se svi sastojci sjedinili.
Margarin iseckati, staviti u šerpu, otopiti i ostaviti da se ohladi, pa dodati ulje i izmešati. Uzeti jednu koru i premazati je mešavinom margarina i ulja. Staviti drugu koru te i nju premazati mešavinom margarina i ulja. Niz jedan kraj rasporediti 2 kašike nadeva od oraha i lagano urolati.
Postupak ponoviti i sa ostalim sastojcima dobijajući tako ukupno 7 tanjih rolata. Pleh premazati mešavinom margarina i ulja, poređati rolate, pa ih iseći na rolnice i premazati mešavinom margarina i ulja. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.
Gotove rolnice izvaditi iz rerne i ostaviti da se dobro ohlade.
Za sirup:
U šerpicu uliti vodu, dodati šećer i dobro opran i na kolutove sečen limun. Staviti na vatru i kuvati 25 minuta(da bude dobro ukuvan sirup, lepljiv, da ne bude voden). Ohlađene rolnice preliti vrelim sirupom. Ostaviti da se dobro ohlade i da rolnice lepo upiju sirup (najbolje je ostviti ih da prenoće). Rolnice servirati i poslužiti.