PRIPAZITE LETI NA OVE NAMIRNICE: Najbrže se KVARE, a tada postaju IZUZETNO OPASNE po zdravlje
Neadekvatno čuvanje hrane na visokim temperaturama može da uzrokuje ozbiljna zapaljenja creva i želuca
U prvom redu misli se na ribu, mleko, jaja, meso i mlečne proizvode, koji su skloni kvarenju, a mogu da ugroze zdravlje digestivnog trakta.
I mada postoje brojni uzročnici ovih oboljenja, neregulisan rad creva u najvećem broju slučajeva izazivaju stafilokoke iz mlečnih proizvoda i salmonela iz mesa, koje izlučuju toksine u probavni sistem, nadražuju creva i stvaraju tegobe.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/01/18/profimedia-0244458833.jpg?itok=JGKc36hO)
Super EFIKASNA DIJETA koja topi 5 KG NEDELJNO: Neizostavni deo jelovnika su JABUKE, a GLAD nećete osetiti
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/profimedia-0529718759_0.jpg?itok=YnEvdbcg)
8 navika koje dovode do DEMENCIJE, ALCHAJMERA i MOŽDANOG UDARA: Niste ni svesni da ovako UNIŠTAVATE MOZAK
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/392/profimedia-0104526532.jpg?itok=znmOpZT5)
Podstiču UBRZANO STARENJE: Greške koje mnogi prave u izboru namirnica za DORUČAK, više štete nego koristi
Važno je znati da se mikrobi najlakše i najbrže razmnožavaju u termički nedovoljno obrađenim namirnicama, neopranom voću i povrću, a naročito u kremastim kolačima. A bakterije se nalaze i u nepasterizovanim mlečnim proizvodima koji se ne čuvaju u frižideru.
Rok trajanja namirnica
Meso
Zbog opasnosti razvoja bakterija, meso spada među najrizičnije namirnice. Možete ga čuvati do pet dana, ali ga isključivodržite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u frižideru.
Posebno obratite pažnju na mleveno meso i jela sa mesom poput sarmi. Terasa ili ostava nisu dobra lokacija za odlaganje hrane, jer se bakterije razmnožavajun a temperaturi većoj od osam stepeni Celzijusa, pa je frižider svakako bolje rešenje.
Salate
Salate treba pojesti u roku od tri dana. To se posebno odnosi na rusku i francusku salatu koja mogu biti opasne zbog jaja, krompira i majoneza odnosno lako kvarljivih namirnica.
Povrće
Problem kod povrća ne zadaju bakterije, već gljivice koje se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira, koji ne bi trebalo da stoji duže od dva dana.
Podgrevanje hrane može da uništi gljivice, ali povrće ne bi trebalo da podgrevate više od jednom, i to samo na temperaturi iznad 60 stepeni.
Kolači
Kremastim kolačima rok trajanja je četiri dana, pod uslovom da ih držite u frižideru. Suvi kolači mogu da se jedu do dvadeset dana, ali ih nemojte stavljati u frižider. Svežinu će zadržati samo ukoliko o ih čuvate na suvom i tamnom mestu.
A već godinama su dobro poznate preporuke za bezbedniju ishranu tokom leta Instituta za javno zdravlje u Beogradu "Dr Milan Jovanović Batut":
- perite ruke pre i tokom pripreme obroka. Pojačana higijena je neophodna jer mikroorganizmi koji se nalaze na rukama, na krpama za brisanje i daskama za sečenje lako mogu da se prenesu na hranu i tako izazovu zarazu.
- kuvajte hranu temeljno, posebno meso, živinu, jaja i morske plodove. Supe i čorbe kuvajte na temperaturi od 70 stepeni i nikada više puta ne podgrevajte istu hranu.
-pre upotrebe testirajte svežinu mesa tako što ćete mu proveriti miris i boju. Sveže meso miriše prijatno, dok ono sumnjivog kvaliteta ima kiselkast miris. Uverite se da su sokovi iz termički obrađenog mesa i živine bistri, nikako ružičaste boje.
- birajte sveže namirnice, kao i one koje mogu duže da traju, kao što je pasterizovano mleko. Toksične hemikalije najpre nastaju u oštećenoj i plesnjivoj hrani. Pranje i ljuštenje voća i povrća takođe smanjuje rizik od zaraze.