Problemi sa želucem, mučnine, migrene... Evo kako sve EMULGATORI i ADITIVI utiču na zdravlje!
Nije na odmet znati...
- Obični proizvodi pomoću brojnih veštačkih boja, konzervansa, zgušnjivača, emulgatora postaju privlačniji izgledom i ukusom.
Preterana konzumacija takvih proizvoda koji sadrže štetne materije može da naškodi zdravlju, zato je čitanje sitnih slova na deklaraciji nužno, jer jedino tako možemo da otkrijemo što stvarno jedemo - kaže nutricionistkinja Nataša Đukić i otkriva koji aditivi utiču i na koji način na naše zdravlje:
SNIŽAVA KRVNI PRITISAK I HOLESTEROL: Dan započni OVIM NAPITKOM i učinićeš najbolju stvar za ZDRAVLJE!
NE IGNORIŠI SIMPTOME: Gorušica nije obična neprijatnost, može biti znak OVE BOLESTI!
ZORANNAH SKINULA NADOGRADNJU, FANOVI U ŠOKU! Ovako izgleda njena PRIRODNA KOSA! (FOTO)
Dodaci koji nisu štetni, ali ih treba unositi što manje:
- Pojačivači boja kao što su karamel ili crni ugalj: E100, 101, 103, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180.
- Konzervansi kao što su sirćetna kiselina ili so: E200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290
- Antioksidansi kao što je askorbinska kiselina: 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309,
- Regulatori i emulgatori kao što je lecitin: 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337,
- Regulatori kiselosti i stabilizatori kao što su vinska ili limunska kiselina: 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414,
- Zgušnjivači: 420, 421, 422,
- Emulgatori, zgušnjivači i sredstva za želiranje: 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.
- Sumnjivi dodaci
- E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241.
Opasni dodaci:
- E102, boja Tartrazin – Ovaj aditiv je zabranjen u Austriji i Norveškoj, izaziva alergije i astmu
- 110, boja Sunset žuta FCF (Oranž žuta S) – Može da pogorša astmu i izazove alergije
- 120, boja, Košenila, karminska kiselina, karmin – Potencijalno izaziva alergije
- 124, Ponso 4R (Košenila crvena A) – Ovaj aditiv je zabranjen u Norveškoj i Sjedinjenim Američkim državama
Dodaci koji su potencijalno štetni za zdravlje i šta izazivaju:
- Problemi s crevima: E220, 221, 232, 224
- Problemi s probavom: E338, 339, 340, 341, 450, 461, 463,465, 466, u pakovanom sladoledu E407
- Kožne bolesti: E230,231,232,233
- Uništava vitamine: B12, E220.
- Povećava holesterol: E320,321
- Nadražuje živce: E311, 312.
- Posebnu pažnju obratite na sledeće proizvode: E123 i E110 u gumenim bombonama, pudingu sa šlagom u plastičnim čašicama, zaleđenoj ribi, topljenim sirevima za mazanje, pudingu od vanile, a E102 i E110, u gotovim sosevima raznih vrsta.
Konzervansi označeni od E200 do E290 mogu uzrokovati dole nabrojane zdravstvene probleme, odnosno negativne posledice:
- E210 – astma, neurološke teškoće, hiperaktivnost dece
- E211 – astma
- E216 – alergije
- E218 – kožne alergije
- E220 – astma, uništava vitamin B1
- E235 – mučnina, povraćanje, proliv, nadražaj kože, anoreksija
- E249 – poremećaj prenosa kiseonika, glavobolje, loša koncentracija, poteškoće sa disanjem
- E250 – potencijalni kancerogen, u želucu stvara nitrozamine, hiperaktivnost dece
- E251 – u organizmu se pretvara u nitrit
- E252 – hiperaktivnost, potencijalno kancerogen, malokrvnost, štetan za bubrege, zabranjen u nekim zemljama
- E261 – neka ga izbegavaju ljudi sa oštećenjem bubrega
- E264 – mučnine, povraćanje
- E280 – uzrokuje migrene
- E281 – uzrokuje migrene
- E290 – povećava dejstvo alkohola
Oksidativni procesi i promene pH vrednosti ubrzavaju razgradnju hrane, pa neki proizvođači dodaju sledeće opasne hemikalije:
- E302 – uzrokuje stvaranje kamena u buregu
- E310 – nadražaj želuca i kože
- E319 – mučnina, povraćanje, delirijum, smrtonosna doza je 5g
- E320 – alergije, hiperaktivnost
- E325 – neka ga izbegavaju deca netolerantna na laktozu
- E339 – narušava ravnotežu između kalcijuma i fosfora
- E363 – zabranjen u nekim zemljama
- E370 – zabranjen u nekim zemljama
- E375 – loš za jetru, podiže nivo mokraćne kiseline, gastritis
- E380 – loš za jetru i sluznicu zeluca
- E385 – zabranjen u nekim zemljama
Stabilizatori su hemikalije koje se koriste za zgušnjavanje namirnica i označene su brojevima od E400 do E495. Pomenuta grupa je sledeća:
- E407 – uzrokuje čir
- E412 – mučnina, grčevi u stomaku, snižava nivo holesterola
- E413 – izaziva alergije
- E414 – nadraženje sluznice, alergen
- E416 – moguće su alergije
- E420 – loš za zeludac, nije dozvoljen za dečju prehranu
- E421 – proliv, mučnina, povraćanje, loš za bubrege
- E432 – zabranjen u nekim zemljama
- E450 – remeti ravnotežu vode u organizmu
- E461 – gasovi, opstrukcija tankog creva
- E463 – zabranjen u nekim zemljama
Sredstva protiv zgrušnjavanja nalazimo pod oznakama od E500 do E585:
- E503 – nadražuje sluznicu
- E508 – problemi sa želucem
- E510 – neka ga izbegavaju ljudi s bolesnim bubrezima i jetrom
- E513 – zabranjen u nekim zemljama
- E514 – remeti ravnotežu vode u organizmu
- E553 – može da izazove rak želuca, zabranjen u Australiji
- E554 – teškoće s placentom kod trudnoće, alchajmerova bolest
Emulgatori pod oznakama od E620 do E640 koriste se u veštačkim aromama:
- E620 – neka ga izbegavaju deca
- E621 – glavobolja, žeđ, vrtoglavica, grčevi u stomaku, proliv, aritmija, zabranjen u proizvodima za decu
- E622 – mučnina, povraćanje, proliv
- E626 – može uzrokovati giht
- E627 – može uzrokovati giht, zabranjen u proizvodima za decu
- E629 – može uzrokovati giht
- E631 – može uzrokovati giht
- E633 – može uzorkovati giht
- E635 – može izazvati promene na koži, zabranjen u mnogobrojnim zemljama
Emulgatori koje se koriste kao veštački zaslađivači grupisani su pod oznakama od E900 do E1520:
- E905 – moguć rak probavnog trakta
- E907 – zabranjen u nekim zemljama
- E924 – mućnina, povraćanje, proliv
- E925 – kancerogen, uništava biološku vrednost hrane
- E927 – zabranjen u nekim zemljama
- E950 – spada među najopasnije aditive, loše utiče na štitnu žlezdu
- E951 – alergije, migrene, vrtoglavica, smetnje kod vida, sluha i ukusa, remeti pamćenje, depresija, uzročnik nekih degenerativnih bolesti (multipla skleroza, parkinsonova bolest), hormonski poremećaji
- E952 – migrene, potencijalno kancerogen, zabranjen u SAD i Engleskoj
- E954 – izaziva rak kod životinja
- E967 – kamen u bubregu, diuretik
- E1505 – metaboliše se u etanol
- E1520 – može da izazove infarkt, loše utiče na nervni sistem, dermatitis