Krompir je PROKLIJAO, a ipak ga jedete? Niste ni svesni kakvom RIZIKU se izlažete!
Vodite računa!
Krompir je namirnica koju gotovo uvek imamo kod kuće jer je paktičan, može se spremiti na mnogo načina, a pritom je i ukusan, i daje puno energije. Ako ga čuvate na tamnom i hladnom mestu, duže će ostati svež, međutim, retko kome se nikada nije dogodilo da mu krompir proklija pre upotrebe, pogotovo jer većinom živimo u stanovima i nemamo mogućnost da ga smestimo na hladno mesto.
Činjenicu da je proklija obično ignorišemo. Jednostavno uklonimo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv. Na šta treba obratiti pažnju?
Treba proceniti koliko je krompir proklijao - da li su klice kratke i nema ih puno ili su se već dosta razrasle. Što ih je više, to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, proliva i povraćanja.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/10/22/profimedia-0547449114.jpg?itok=pa0phqQA)
Ovaj HLEB ti POMAŽE da SMRŠAŠ: Podstiče PROBAVU, daje osećaj SITOSTI i povećava nivo energije
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/12/06/profimedia-0166881229.jpg?itok=UkhEmNWq)
Ovo ULJE nikako NE SMEŠ koristiti ZA PRŽENJE: Postoji podela, ova nisu namenjena za termičku obradu
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/398827/profimedia-0296297092.jpg?itok=Apae2Q74)
4 ZNAKA DA ODMAH TREBA DA POPIJEŠ ČAŠU VODE: Jedan će te ŠOKIRATI, ima veze sa tvojim raspoloženjem!
Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da pažljivije pregledate krompir. Ako je krtola, osim što ima klice, mekana i naborana, vrlo je verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi smela više da se jede. Ali, ako je krompir i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, slobodno ga jedite i dalje. Jedno je jasno - klice, isto kao i delove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira.