Odličan je za MALOKRVNE, a pomaže i kod GUBITKA KOSE - Čaj koji možete piti i hladan, ali NE SMETE dodavati ŠEĆER
Redovnom konzumacijom mogu se ublažiti i grčevi u bešici i bolno mokrenje!
Rastavić je lekovita biljka koja potiče iz starih rimskih i grčkih vremena, a tradicionalno je korišćen za zaustavljanje krvarenja, zaceljivanje čireva i rana, za lečenje tuberkuloze i problema sa bubrezima. Rastavić sadrži silicijum, koji pomaže u jačanju kostiju, a često se koristi kao diuretik, ali i kao sastojak u kozmetici.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/01/26/325436583_6359622874068139_5947885772558504472_n.jpg?itok=k5gYyONd)
Sutra SLAVIMO Svetog Savu - Domaćice, u čast svetitelja umesite ovo pecivo, NOSI se u CRKVU za NAPREDAK i blagostanje u kući
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/08/29/profimedia-0566828473_1.jpg?itok=vxAUEgY0)
Jako je LOŠA za IMUNITET - Ukoliko želite JAK ORGANIZAM ovu namirnicu izbacite iz upotrebe, ne preporučuje se
Ovo je biljka koju još zovu "konjski rep sa konjskom snagom".
Redovnim konzumiranjem čaja mogu se ublažiti grčevi u bešici i bolno mokrenje, a odličan je i za probleme koji se tiču kamena u bubregu, poboljšanje krvne slike, stanja kože (ekcemi, atopijski dermatitisi, kontaktni dermatitisi). Pomaže kod čira na želucu, kao i kod upalih procesa organa za varenje.
Pored toga, rastavić se upotrebljava i kod učestalih gasova u stomaku i kod bolesti kostiju. Čaj od rastavića blagotvorno deluje i na aterosklerozu i visok krvni pritisak, nervozu, malokrvnost, i na bolesti metabolizma.
Ova biljka odličan je saveznik i u industriji lepote. Može da pomogne kod opadanja kose, koje se može sprečiti redovnim konzumiranjem čaja, ali i ispiranjem kose svežim čajem od rastavića nakon svakog pranja. Zbog svog karakterističnog sastava, kao tonik se može koristiti pri tretmanima lica protiv bora, a kod upaljenih rana na koži se koristi kao obloga.
Način pripreme:
Supenu kašiku čaja prelijte sa 2 dcl ključale vode, poklopite i ostavite da stoji 30 minuta, pa procedite. Pijte tri puta dnevno pre jela po 2dl nezaslađenog čaja.
Čaj od rastavića možete piti svakodnevno, a zbog njegovog prijatnog ukusa nije neophodno konzumirati ga toplog, već ga možete piti i kada je hladan.