Recept za ČUPAVCE - Starinski kolač koji svi vole, a ljubitelji kokosa i čokolade posebno će uživati u njemu
Mnogi su ga bar jednom probali u životu, a kada ga probate ne zaboravljate ukus.
Predstavljamo vam recept za kolače koje smo svi obožavali tokom detinjstva, zbog nezaobilazne čokolade, mekanog testa i kokosa.
Reč je o čupavcima.
Za biskvit:
- 4 jaja
- 1 vanilin šećer
- 200 g šećera
- 200 ml mleka
- 200 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Za čokoladni umak:
- 350 ml mleka
- 100 g čokolade
- 3 kašike kakaa
- 3 kašike šečera
- 150 g margarina
Za valjanje:
250-300 g kokosa
Odvojite belanca i žumanca. Belanca umutite sa polovinom šećera (100 g) u čvrst sneg i ostavite sa strane. Umutite i žumanca penasto sa preostalim šećerom i vanilin šećerom. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, kao i mleko i sve dobro sjedinite mikserom. Na kraju lagano umešajte i sneg od belanaca, prevrćući špatulom.
Smesu za biskvit izlijte u pleh (32x20 cm) koji ste prethodno malo nauljili i posuli brašnom, i pecite 20-25 minuta u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni, dok biskvit ne dobije lepu zlatno žutu boju.
Prohladite ga i secite na kocke željene veličine. Moje su bile oko 3,5 -4 cm.
Stavite u šerpu mleko, čokoladu izlomljenu na kocke, kakao, šećer i margarin i zagrevajte uz mešanje dok se sve ne rastopi i sjedini u jednoličnu masu. Malo samo prohladite, pa kocke od biskvita kašikom spuštajte u još topli umak, da se namoče sa svih strana, a onda ih spuštajte u tanjir sa kokosom tako da se kokos lepo zalepi sa svih strana.
Čupavce poređajte na tacnu i stavite u frižider da se stegnu.