Grčke kocke su poslastičarska fantazija - Pune oraha, čokolade i keksa kao stvorene za prave sladokusce
Rapsodija ukusa.
Znamo da se bliži proleće i vreme je da se rešimo zimskih kilograma, ali šta da radimo kada ne možemo da odolimo savršenim poslasticama.
Naš današnji izbor su grčke kocke. Dovoljno je da čujete šta sve ima unutra - korice od oraha, krem od žumanaca sa seckanom crnom i belom čokoladom i lomljenim plazma keksom. Jasno vam je da će ukućani uvek tražiti da ih pravite ponovo.
PODSTIČE METABOLIZAM I VARENJE: Potreban vam je samo jedan sastojak, a organizam će prštati od ZDRAVLJA
Popodnevna dremka pokazala da ima rak: Vaspitačica (40) mislila da je iscrpljena od posla, evo KOJE SIGNALE je TELO SLALO
5 NAJRANIJIH ZNAKOVA RAKA KOSTIJU - Ovi simptomi mogu da dovedu do velike zabune, obratite pažnju
Sastojci:
Za jednu koru, a peku se dve:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike mlevenih oraha
- 4 kašike mlevenog keksa
- 5 grama praška za pecivo
Fil:
- 8 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 5 punih kašika brašna
- 700 mililitara mleka
- 250 grama margarina ili maslaca
- 150 grama šećera u prahu
- 80 grama mlečne čokolade
- 80 grama bele čokolade
-100 grama lomljenog plazma keksa
Za dekoraciju:
- 2 krem šlaga od čokolade
Priprema:
Najpre razdvojiti belanca i žumanca. Belanca umutite sa šećerom u čvrst šne. Dodati keks, orahe i prašak za pecivo.
Sjediniti mešanjem, pa izliti u pleh obložen pek-papirom dimenzija 35 x 25 cm. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni nekih 12,13 minuta. Kada je gotova, na isti način pripremiti i ispeći još jednu koru.
Za fil pomešati žumanca, šećer i brašno sa 200 ml mleka, a preostalih 500 ml staviti da provri. Kad mleko provri, dodati smesu sa žumancima i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle, prekriti folijom i ostaviti da se dobro ohladi.
Maslac ili margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu.
Umutiti ohlađen fil od žumanaca. Fil od žumanaca postepeno dodavati margarin i šećer uz mućenje.
Iseckati obe vrste čokolade, pa dodati kremu, dodati i lomljeni keks i sve sjediniti.
Na prvu koru naneti pola krema, poklopiti drugom korom pa naneti ostatak. Gotove kocke možete dekorisati po želji, naš predlog je šlag krem od čokolade. Dobro ohladiti, pa poslužiti.
Srbija Danas