Ma, BOLJE su i od onih ih PEKARE! Tamo ih zovu KROASANIMA, a mi SLANE KIFLICE - Baka Jelin recept je PROVERENO NAJBOLJI
Dobrodošli u čaroban svet bakinih kulinarskih tajni! Baka Jela, čuvarica tradicije i majstorica domaće kuhinje, sa sobom nosi ne samo recepte već i ljubav koja se prenosi kroz svaki zalogaj. Danas nam otkriva tajnu savršenih slanih kiflica!
Osnovno znanje do savršenih penastih kiflica može biti ključno za domaću radost uživanja u ovom tradicionalnom pecivu.
Počnimo s osnovnim sastojcima i koracima koji će vam pomoći da stvorite ukusne kiflice koje će oduševiti vašu porodicu i goste.
![šareni kolač sa džemom](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2024/01/22/baka.jpg?itok=Hm2T7_sy)
ŠARENI KOLAČ SA DŽEMOM - recept iz BAKINE KUHINJE, slatka poslastica za sve generacije
![gulaš](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2024/01/20/418467451_2180071768996028_2810995164005661132_n.jpg?itok=iHTvIREv)
Najsočnije ŠNICLE U SOSU - Recept za RUČAK iz bakine kuhinje, nište lepše niste skoro jeli (VIDEO)
Sastojci:
- 600 gr brašna
- 300 ml mleka
- Prstohvat soli
- 100 ml jogurta ili kiselog mleka
- 30 ml maslinovog ulja
- 25 gr svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 20 gr maslaca ili margarina
Priprema:
Počnite sa pripremom kvasca. Izmrvite kvasac, dodajte malo mlakog mleka i šećera, ostavite da nadođe. Zatim dodajte preostalo mleko, kiselo mleko, ulje i brašno. Zamesite mekše testo.
Pokrijte testo i ostavite da odmara 30 minuta. Nakon toga, ponovo ga premesite i ostavite da odmori još 20 minuta.
Iscedite testo na radnu površinu, razvucite ga rukama u pravougaonik. Premažite omekšanim maslacem i preklopite na tri dela.
Pokrijte testo i stavite ga u zamrzivač 10 minuta ili u frižider nešto duže. Nakon hlađenja, polako razvucite testo na debljinu prsta i širine više od 20 cm.
Podelite testo na pola i svaku polovinu na dva jednaka dela. Secite na trouglove i uvijajte ih u kiflice. Pokrijte ih i ostavite da odmore 10 minuta.
Pomešajte žumance sa malo mleka i premazujte kiflice. Pecite ih na 220 stepeni C oko 20-25 minuta, dok ne dobiju lepu zlatno smeđu boju.
Kiflice su bez nadeva, pa imate slobodu da ih kombinujete sa slanim ili slatkim punjenjem po vašem ukusu.
Uživajte u ovim najlepšim penastim kiflicama, a vaš dom će zamirisati tradicijom i toplinom domaće pekarne.