Recept za POSNE VANILICE - Pripremite ih po starom receptu, a zbog ovog sastojka dobiju divnu aromu i ukus
Prednost ovog kolača je što ostaje svež danima, a ukus je nezaboravan.
Ukoliko želite da iznenadite ukućane nekom domaćom poslasticom, evo recepta za posne i slasne vanilice.
U nastavku teksta su sastojci i postupak pripreme.
Sastojci:
- 250 g margarina (posnog, biljnog) ili ulja ( ukoliko se odlučite za ulje, testo može biti malo tvrđe)
- 100 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika limunovog soka ili korica limuna
- 400 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100 g mlevenih oraha (opciono, za bogatiji ukus)
Za filovanje i posipanje:
- Džem od kajsija (ili drugi posni džem po izboru)
- Šećer u prahu (za posipanje)
Priprema testa:
Umutite margarin sobne temperature sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta.
Dodajte limunov sok i (po želji) koricu limuna.
Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i po želji, mlevene orahe. Mesite dok ne dobijete glatko, homogeno testo.
Oblikovanje vanilica:
Razvucite testo na blago pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 5 mm. Modlicom (ili čašicom) vadite krugove.
Pečenje:
Poređajte krugove na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta, dok ivice ne dobiju blagu boju.
Filovanje i ukrašavanje:
Kada se ohlade, spajajte po dva kruga džemom. Posipajte šećerom u prahu.
Saveti:
Džem od kajsija daje klasičan ukus, ali možete eksperimentisati s džemom od šljiva, malina ili višanja. Ako volite intenzivniji ukus oraha, možete dodati malo mlevenih oraha i u testo i preko šećera u prahu.
Prijatno i uživajte u pravljenju i degustaciji!