"SELJAČKI" NAPITAK KOJI PRAVI ČUDO U ORGANIZMU: Srpske prabake koristile su ga kao lek, a evo kako da ga napravite sami
Brojna istraživanja pokazuju da može ubrzati metabolizam, a time i mršavljenje ako se pije do jedan sat pre i unutar jednog sata nakon vežbanja.
Kod većih fizičkih napora kao što je vežbanje telo pomalo gubi sposobnost proizvodnje aminokiselina potrebnih za proizvodnju energije, jačanje imunog sistema i izgradnju mišića.
Odličan izvor tih aminokiselina je protein surutke, koji, među ostalim, pomaže povećanju mišićne mase, dok brojna istraživanja pokazuju da može ubrzati metabolizam, a time i mršavljenje ako se konzumira do jedan sat pre i unutar jednog sata nakon vežbanja.
SNEŽANA BORJAN KIDA U TERETANI! U uskoj opremi se preznojavala - ovo je TAJNA njene vitke linije! (FOTO)
AKO BURE PREKRIJETE KESOM VODE, DOBIĆETE NAJBOLJI KISELI KUPUS: Provereni trik zbog kojeg je zimnica mesecima sveža
Pomoć u održavanju vitke linije
Nutritivno vredna surutka se odlično uklapa u uravnoteženu ishranu svih dobnih i populacijskih skupina; od onih najmlađih do najstarijih pojedinaca.
Tako će primera radi deci osigurati visokovredne proteine neophodne za pravilan rast i razvoj, dok će osobama starije dobi njena laka probavljivost i iskoristivost biti od pomoći u zadovoljavanju nutritivnih potreba. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim nutrijentima surutku vredi uvrstiti i u kvalitetnu redukcijsku dijetu i kao pomoć u održavanju vitke linije.
Dodatnu prednost daje činjenica da, prema istraživanjima, proteini surutke povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osećaj gladi. Osim toga utiče pozitivno i na rast mišića.
Smanjuje krvni pritisak
Analiza studija koje su se bavile proteinima surutke objavljena 2012. godine u časopisu Lipids in Health and Disease otkriva da ovaj popularni izvor proteina može imati znatno povoljnije učinke od samog uticaja na mišićnu masu.
Konkretno proteini surutke deluju povoljno na faktore metaboličkog sindroma: smanjuju nivo glukoze u krvi, pomaže u smanjenju telesne mase (među ostalim smanjujući apetit) i smanjuju krvni pritisak. Budući da je metabolički sindrom prvi vesnik razvoja bolesti srca i vena i uopšteno veliki problem današnjice, rezultati su svakako obećavajući.
Kako se pravi?
Surutka je tečnost koja se izdvoji prilikom pravljenja sira. Sadrži proteine s velikim procentom esencijalnih aminokiselina važnih za razvoj mozga.
Koristi se u narodnoj medicini za jačanje imuniteta, za umor i iscrpljenost, povoljna je za sportiste, za obolele od osteoporoze, ali i za potpuno zdrave osobe.
U surutki ćete naći najbolje i najvrednije sastojke mleka, kao što su vitamine E i B , minerale i mlečne šećere koji su zaslužni za oporavak kompletnog organizma, naročito mišića. Veoma lako se pravi i to od samo dva sastojka.
Priprema:
Litar mleka sipajte u šerpu i zagrevajte na umerenoj vatri do vrenja. Pre nego što počne da vri umešajte sok od jednog limuna i sklonite sa šporeta. Ostavite da se ohladi, a talog koji dobijete je sir visoke nutritivne vrednosti, dok je tečnost koja se izdvojila iznad surutka.
Tečnost procedite i prelijte u staklenu flašu koju treba da čuvate u frižideru do sedam dana. Možete da da pijete umesto mleka, najbolje na prazan stomak, a takođe može da se koristi kao dodatak mnogim jelima.