NAJJAČI SRPSKI LEK: Podiže imunitet, potpuno PRIRODAN, čisti jetru, a evo kako da ga napravite sami, ceo postupak
Veoma je zdrav!
Surutka se koristi prilikom svih problema sa jetrom uključujući masnu jetru, oštećenu jetru usled virusnih oboljenja (hepatitis, žutica), jetru koja je natečena, a posebno jetru opterećenu preteranom konzumacijom alkohola, masne i nezdrave hrane. Surutka pospešuje obnovu jetre. Terapija se sprovodi u dužem vremenskom periodu, tako što se svakodnevno konzumira najmanje pola litre, a po mogućstvu i više surutke.
Doprinosi regeneraciji, čišćenju i oporavku obolele jetre ako se uporno i redovno koristi. Naravno, jako je važno da se prestane sa štetnim delovanjem i ishranom koji nastavljaju da uništavaju jetru kao što su alkohol, jako masna hrana i prerađena hrana i druge štetne materije.
Uz surutku, za problem jetre poželjno je korisititi u kombinaciji i mladi sir, najbolje za doručak na prazan želudac jer su tada efekti najbolji.
Surutka može da pomogne i pri mršavljenju, jer sadrži mnoštvo proteina koji povećavaju mišićnu masu i daju osećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U surutki ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka i to vitamini B i E, minerali i mlečni šećeri, koji su zaslužni za izgradnju finih i nežnih veza u mozgu.
Sadrži i važne minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, cink, bakar, kobalt, mangan, molidben, vitamine, aminokiseline i belančevine, nemajući pri tom mnogo kalorija.
Ono što nam je u poslednje vreme svima zajednička osobina jeste to što se nalazimo pod stresom. Surutka je idealan napitak za ovaj problem. Razlog je to što u našem telu izaziva lučenje serotonina (hormona zadovoljstva) od kojeg ćete se osećati dobro i iz tela izbaciti stres.
Preporučuje se i za stalni osećaj umora, posebno prolećni kao i za grčeve i bolove u mišićima usled fizičkih napora. Sprečava osteoporozu, skida naslage na zubima i preventivno deluje protiv karijesa. Pored ovih blagodeti, surutka se već decenijama, kao efikasan narodni lek, preporučuje ljudima koji imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi koje nikako ne mogu da iskontrolišu lekovima i ishranom. Gotovo kod svih ljudi potpuno reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko nedelja redovnog korišćenja.
Ono što je posebno zanimljivo mlađim i fizički aktivnim ljudima je činjenica da se koristi kao prirodni izvor aminokiselina, koje se metabolizuju u mišićnom tkivu pri vežbama u izgradnji oblika i konstitucije mišića. Ljudi koji se bave vežbama poput bodibildinga, aerobika i slično, bolje i brže će uspostaviti mišićnu masu, ali i oporaviti svoje telo nakon napora. Iz tog razloga na tržištu se sve više pojavljuju proteini u prahu na bazi surutke namenjeni sportistima.
Mladi GLUMAC OSUĐEN na doživotnu robiju za UBISTVO MAJKE - Pucao joj u potiljak u porodičnoj kući
KARDIOLOG UPOZORAVA: Beli luk je izuzetno OPASAN za osobe sa ovim zdravstvenim problemom, izbegavajte ga
Ovde se ni izbliza ne završava lista blagodeti surutke. Ukoliko imate problem sa nadutošću, neredovnom stolicom, probavom, kolitisom ili hroničnom upalom creva, potrebno je da redovno ispijate surutku.
Surutka podiže imunitet organizma i jača opštu otpornost i zato se nalazi u formulama većine novih sportskih i imunoloških dodataka ishrani, kao i kao osnovna formula za ishranu beba. Nova zapadna istraživanja pokazala su da surutka ima značajnu ulogu u zaštiti, zdravlju i regeneraciji creva, a posebno debelog creva.
Kako se pravi?
Surutka je tečnost koja se izdvoji prilikom pravljenja sira. Sadrži proteine s velikim procentom esencijalnih aminokiselina važnih za razvoj mozga.
Koristi se u narodnoj medicini za jačanje imuniteta, za umor i iscrpljenost, povoljna je za sportiste, za obolele od osteoporoze, ali i za potpuno zdrave osobe.
U surutki ćete naći najbolje i najvrednije sastojke mleka, kao što su vitamine E i B , minerale i mlečne šećere koji su zaslužni za oporavak kompletnog organizma, naročito mišića. Veoma lako se pravi i to od samo dva sastojka.
Priprema:
Litar mleka sipajte u šerpu i zagrevajte na umerenoj vatri do vrenja. Pre nego što počne da vri umešajte sok od jednog limuna i sklonite sa šporeta. Ostavite da se ohladi, a talog koji dobijete je sir visoke nutritivne vrednosti, dok je tečnost koja se izdvojila iznad surutka.
Tečnost procedite i prelijte u staklenu flašu koju treba da čuvate u frižideru do sedam dana. Možete da da pijete umesto mleka, najbolje na prazan stomak, a takođe može da se koristi kao dodatak mnogim jelima.