Nutricionista savetuje - Zadržite VITKU LINIJU i u periodu slavlja, pored kalorične hrane i ove namirnice prave problem
Mnoštvo slava znači i mnoštvo prilika za prejedanje i dovođenje našeg izgleda u pitanje. Zato, kada krenete na neku gozbu, imajte u vidu koje su stvari najbitnije i držite se toga, jer vaše zdravlje je na prvom mestu.
Sezona slava je uveliko u toku, a pred nama su i novogodišnji i božićni praznici. Osim toga, kreću i hladniji dani koji otežavaju bavljenje fizičkom aktivnošću, a sve ovo u paketu rađa pitanje: kako održati vitku figuru i ne "nabaciti" neželjene kilograme. Mnogi se, nažalost, retko pozabave još važnijim pitanjem: kako u ovom periodu sačuvati svoje zdravlje.
![longin](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/10/28/longin.jpg?itok=XhrMHCt-)
Ako SUTRA pomognete nekome, vratiće vam se višestruko - Pravoslavni vernici slave Svetog Longina Sotnika
![horoskop](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/10/28/379891201_288403843986792_5347299689658536972_n_1.jpg?itok=67mFU7Py)
Večeras TAČNO U 22:24 sata stiže sudbinski događaj - pojedinci da se spreme za ozbiljnu DRAMU i menjanje života iz korena
Naime, prelazak sa nemasne na masnu hranu, kao i povećan unos hrane mogu izazvati ozbiljne zdravstvene posledice. Masna hrana provocira tegobe probavnog sistema i žučne kese, zbog čega je organizam opterećen velikom količinom masti životinjskog porekla i prostim ugljenim hidratima u vidu raznih vrsta kolača i torti, a sve se to odvija u večernjim satima, što još više pogoršava situaciju. S druge strane, slana hrana uzrokuje visok krvni pritisak, što dalje može da dovede do veoma ozbiljnih komplikacija.
Nutricionista i fitnes trener Ivana Šarčević podelila je savete kako ostati fit, zdrav i zadržati liniju.
- Ukoliko se pridržavate cele godine balansirane ishrane i treninga, tih nekoliko prazničnih dana se slobodno opustite. Mnogo je bitnije kako se hranite do decembra. Tih par dana praznične trpeze ne mogu narušiti vaš izgled i zdravlje - odmah je istakla na početku Ivana Šarčević.
A ovo su Ivanini saveti kako da povedete računa o zdravlju i izgledu i ne prejedate se.
- Obavezno doručkujte
- Ne preskačite obroke. Ukoliko preskačete obroke, može da se desi pad insulina, i da nadoknadite i viškom kalorija u sledećem obroku.
- Neka pola tanjira uvek bude sveže povrće. To će vas, takođe, zasititi i unećete dovoljno vlakana.
- Krećite se što više možete u tim danima ili trenirajte
- Pijte manje gaziranih pića ( bespotrebnih kalorija )
- Jedite od svega po malo. Poznato je da za praznike ima raznih specijaliteta na trpezi. Uzmite od svega po malo i uz meru ( kako se ne bi prejedali)
- Jedite sa čestim pauzama u jelu (3-5 minuta) kako biste dobilio signal iz želudca da li ste još gladni
- Smanjite glikogen pre praznika ( smanjen unos ugljenih hidrata) i uradite jedan jači trening tih prazničnih dana. To je bitno jer usled ispražnjenih zaliha glikogena i ubrzanog metabolizma, manje su šanse da se ono što pojedete pretvori u salo.
- Pijte dosta vode. Ako pijete alkohol posebno povedite računa o unosu vode. Voda takođe održava metabolizam brzim i štetne materije će brže otići. Samim tim, ukoliko konzumirate alkohol, sprečićete dehidrataciju organizma.
- I, na kraju, prođu praznici i vraćate se svojim rutinama i ritualima. To je nešto što je dosta bitnije nego tih par dana slavlja. Da ostatak godine živite i hranite se balansirano - zaključila je Ivana.