Nutricionisti savetuju! Ova NAMIRNICA sadrži VIŠE PROTEINA od ŠNICLE - Kako da smanjite holesterol putem ishrane
Protein je ključna komponenta ishrane, ali izvor – životinjski ili biljni – čini razliku. Mikoprotein se dobija iz pečuraka i koristi se u nekim zamenama za meso.
Ishrana igra ključnu ulogu za rad svih telesnih funkcija. Proteini su važan deo dobro uravnotežene ishrane i mogu dolaziti iz različitih izvora. Istraživače zanimaju izvori proteina koji nisu životinjskog porekla i njihove dobrobiti, uključujući kako oni utiču na holesterol i nivo glukoze u krvi.
Studija objavljena u časopisu "Clinical Nutrition" uporedila je konzumaciju mikoproteina ili proteinskih proizvoda od pečuraka s konzumacijom ribe i mesa tokom četiri nedelje. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela mikoproteine doživela pad određenog nivoa holesterola do 10 posto.
Pečurke su SUPERHRANA i pune su VITAMINA D, ali moraju se PRIPREMATI po ovom POSTUPKU, ovde mnogi prave grešku
Recept koji obara s nogu: Punjene pečurke na 3 NAČINA - brzo se spremaju, a još brže pojedu
Ako i buduća istraživanja potvrde ove nalaze, konzumacija mikoproteina mogla bi postati još jedan alat za održavanje zdravog nivoa holesterola, prenosi Medical News Today.
Studija u prilog mikoproteinima
Mikroprotein dolazi iz pečuraka i bogat je proteinima, a takođe sadrži velike količine vlakana. Proizvodi s mikoproteinom mogu biti zamena za životinjske izvore proteina poput mesa ili ribe.
Istraživači su tokom spomenute studije hteli videti kako jedenje mikoproteina umesto mesa i ribe utiče na nivo holesterola, posebno kod ljudi koji su imali prekomernu težinu i povišeni nivo holesterola. Ljudi mogu uticati na svoj nivo holesterola promenama u načinu života i ishrani.
Kontrola holesterola ključna je jer utiče na zdravlje srca i rizik od kardiovaskularnih bolesti, a ujedno je i vitalna supstanca koju telo proizvodi za ključne funkcije poput formiranja staničnih membrana, proizvodnje hormona i sinteze vitamina D. Telu je potreban holesterol, ali višak, posebno LDL ili ‘lošeg’ holesterola, može uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, što dovodi do ateroskleroze. To povećava rizik od krvnih ugrušaka, smanjenog protoka krvi te srčanog i moždanog udara, pojasnila je Beta Ridiger, registrovana nutricionistkinja iz Los Angelesa, koja nije bila uključena u studiju.
Studija je bila nasumičn kontrolisano ispitivanje. Učesnici su bili odrasli ljudi između 18 i 70 godina. Svi su imali indeks telesne mase od 27,5 ili viši, što ukazuje na prekomernu težinu. Istraživači su pretpostavili da će ovaj kriterijum takođe osigurati da učesnici imaju povišen holesterol.
Istraživači su nasumično podelili 72 učesnika u dve grupe. Jedna grupa dobijala je mesne i riblje proizvode, a druga mikoproteinske proizvode. Kontrolisali su im krv svake nedelje, a više poboljšanja u nivou holesterola pronašli su među grupom koja je jela mikoproteine.
Učesnici u mikoproteinskoj grupi takođe su imali niža prosečna variranja šećera u krvi i koncentracije c-peptida od suprotne grupe. Već neko vreme znamo da konzumacija mikoproteina, glavnog sastojka "Quorn" proizvoda, ima potencijal za smanjenje holesterola. Do sada se ovo oslanjalo na studije sprovedene u strogim laboratorijskim uslovima, tako da nismo znali hoće li funkcionisati u stvarnom životu, rekao je autor studije dr Džordž Pavis.
Mane mikoproteina
Mikoprotein je potencijalni alergen pa pripazite prilikom prvog konzumiranja. Neki ljudi mogu imati neželjene i teške gastrointestinalne ili alergijske reakcije na mikoprotein. Ponekad prerađeni mikoprotein može sadržavati visok udeo natrija ili masti, pa je provera oznake sastojka ključna. Kada se pripremi na zdrav način, mikoprotein je izvrstan izvor proteina i vlakana koji se može uključiti u bilo koju prehranu, rekla je Čelzi Džonson, registrovana dijetetičarka.