Jedu ga i DIJABETIČARI - Ovo voće štiti i JAČA IMUNITET, odlično je za KOŽU, podmlađuje i sprečava ANEMIJU
Dosta je razloga da ga uvrstite u svakodnevnu ishranu.
Smokve sadrže i do 80 posto vode, a istovremeno su voće s najvišim nivoom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.
Izuzetno su zdrave i postoji više razloga zašto treba da ih jedete što češće dok ima svežih, ali i tokom zime sušene.
SMEŽURANA KOŽA, bol u kolenu, PROBLEM SA KOSOM: Evo kako se rešiti ove tri stvari nakon bazena
Kriza kod RAKA, mora ODMAH da REAGUJE, Bik pretrpan OBAVEZAMA - Horoskop za SUBOTU je tu
Smanjuju holesterol
Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Osim holesterola, na oštećenje srca deluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno delovanje smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve, vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.
Olakšanje kod dijabetesa
Zbog količine šećera koji sadrži, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korištenja. Ipak, ako se koriste umereno, može da dovede do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.
Poboljšavaju pamćenje
Redovno uzimanje smokava sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suve smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa za organizam.
Protiv nastanka akni
Viljuškom napravite masku od tri sveže smokve i jedne kašike jogurta, pa nanesite na lice. Umasirajte je i ostavite na koži 15-20 minuta da se osuši i isperite. Istu masku možete naneti na usne kako biste se rešili ispucalih usana i mrtvih ćelija.
Bogate su beta-karotenom pa se preporučuje da jedete smokve nekoliko dana pre odlaska na sunčanje.
7. Podmlađuju
Zbog sadržaja značajne količine vitamina B kompleksa, smokve osiguravaju elastičnost i blistavost kože. Ukoliko ih jedete svakog dana, primetićete drastičnu razliku u izgledu kože lica.