SMRZNUTO POVRĆE: Evo koliko je zapravo ZDRAVO! Ovde morate biti POSEBNO OPREZNI!
Ovih dana stručnjaci savetuju da je bezbednije jesti termički obrađene namirnice
Zamrznuta hrana pristupačan je način da se dođe do dnevne doze voća i povrća, pogotovo u periodima kada mu nije sezona, a s tolikim izborom uvek se može pronaći ono što volimo. Ipak, postavlja se pitanje koliko je zdravo.
Pitanje koje se često postavlja je da li voće i povrće iz zamrzivača gubi neke nutritivne vrednosti ili ne? Da li se na temperaturi ispod nule gube vitamini? Evo odgovora za sve.
RECEPTI NUTRICIONISTE za JAK IMUNITET pred novi talas KORONE! "Veoma je bitan ZDRAV STOMAK"
ORUŽJE MRŠAVIH: Za 90 SEKUNDI ubrzava metabolizam i MRŠAVLJENJE! Jednostavna JUTARNJA RUTINA!
Voće i povrće bere se na vrhuncu zrelosti i često se zamrzne u roku od sat vremena, zaključavajući tako hranjive supstance i ukus. Uopšteno, zamrznute namirnice zadržavaju vitamine i minerale i ne dolazi do promene u sadržaju ugljenih hidrata, proteina ili masti.
Da li se prilikom zamrzavanja gube vitamini i minerali?
Minerali su praktično neuništivi. Ne možete ih “ubiti” ni jakim hemikalijama, pa čak ni kremiranjem. Svi minerali koji postoje u voću i povrću, pa i mesu i morskim plodovima – prilikom zamrzavanja ne nestaju.
Zamrzavanjem se, dakle, ne gube minerali. Kad je gubitak minerala u pitanju, više bi trebalo da se plašite kuvanja. Naime, minerali prilikom kuvanja mogu da “pobegnu” u vodu. Zato je kuvanje na pari dobra stvar, ili ispijanje supe u kojoj je bilo kuvano povrće.
Kako odmrznuti hranu na siguran način?
Kako biste sačuvali hranjive supstance i u zamrznutoj hrani, sledite način kuvanja koji je naveden na pakovanju. Najsigurniji način odmrzavanja hrane je u frižideru. Ako ste u žurbi, zamrznutu hranu možete staviti u nepropusnu plastičnu kesu ili posudu i potopiti je u hladnu vodu koju je potrebno menjati svakih pola sata, a hranu skuvati odmah nakon odmrzavanja. Takođe, možete je odmrznuti u mikrotalasnoj, ali odmah je treba pripremiti čim se odmrzne.