PROBAJTE I VI
SOK OD KOPRIVE sa limunom pravi je ČUVAR ženskog zdravlja - Smanjuje upale, jača GVOŽĐE, a jednostavno se priprema
Kopriva je izuzetno zdrava korovska biljka koja je često zanemarena u našoj ishrani. Sok od koprive je jedan od najčešćih načina primene ove zdrave i lekovite biljke.
Kopriva – biljka sa kojom se obično upoznajemo u detinjstvu. Zbog svoje sposobnosti da žari, dugo ostavlja neprijatan utisak o sebi. Ali da li je ova biljka zaista toliko podmukla ili krije brojne zdravstvene benefite?
Svi delovi koprive su izrazito lekoviti počev od listova, stabljika, pa preko cveta i korena. Ova biljka bi zasigurno nestala sa zemlje da na sebi nema žareće dlačice, jer bi je životinje zasigurno pojele.
Iako joj priroda nije podarila jarke boje i lepe cvetove, kopriva se smatra jednom od najlekovitih biljaka. To se posebno odnosi na žensko zdravlje.
Kod nekih žena mesečno krvarenje je veoma obilno i produženo, dok kod drugih biva praćeno i neizdrživim bolovima. U ovom slučaju sok od korpive može biti od ogromne pomoći.
Osim što je izuzetno korisna kada je mesečni ciklus u pitanju, kopriva se pokazala i kao odlično sredstvo za žene tokom dojenja. Pomaže u suočavanju sa čestim problemima dojilja, kao što su mastitis, ispucale bradavice, laktostaza, nedostatak mleka.
Ovaj čuveni narodni lek povećava hemoglobin, jača i obnavlja žensko telo nakon trudnoće i porođaja, zbog čega je uključen u čajeve koji podstiču laktaciju.
U narodnoj medici se koristi za lečenje artritisa, ublažava simptome uvećane prostate, snižava krvni pritisak i šećer, pomaže i kod upala.
Recept za sok od koprive
Sastojci:
– 40 vrhova mlade koprive
– 1 kg limuna
– 4 l vode
– šećer po ukusu
Priprema:
Ubranu koprivu dobro operite u hladnoj vodi nekoliko puta. U blenderu sameljite što sitnije i ostavite da odstoji u posudi.
Dobro operite limun s korom, iseckajte ga na četvrtine i izmiksujte u blenderu.
Usitnjenu koprivu i limun pomešajte, prelijte vodom, dodajte limuntus i dobro promešajte, penosi Zadovoljna.rs.
Mešavinu prekrijte krpom i ostavite da odstoji 24 časa. Onda koprive i limun procedite i dodajte šećer po ukusu. Ostavite da odstoji uz povremeno mešanje. Kada se šećer rastopi, možete da napravite sok.
U frižideru u staklenoj flaši sok koristite sedam dana ili zaledite u plastičnim teglama u frizu.