Čupaju je kao korov, a ima dejstvo jače od belog luka: Ova biljka čisti krvne sudove, smanjuje holesterol
Idealna je za prolećni detoks, ništa ne čisti krv tako efikasno, a uskoro će je biti u svim šumama. Možete je servirati kao salatu!
Uskoro stiže sezona sremuša. Ukoliko ste ljubitelji ove preukusne salate koja je samonikla i ima je u našim šumama, a možete je kupiti i na pijaci, ovo je dobra vest za vas.
Sremuš je zelena biljka koja se naziva i "divlji" ili "medveđi luk", ali i "ubica otrova", jer je jedna od najboljih prirodnih namirnica koja čisti sistem organa za varenje i krv od toksina koji su se taložili u organizmu tokom zime.
Biohemičari tvrde da je sremuš čak zdraviji od belog luka, a zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/03/01/your_paragraph_text_36.jpg?itok=hmOCJMRM)
Ljudi besni zbog VELIKE GREŠKE u novoj epizodi serije "Južni vetar" - Potez Bikovića naljutio sve, oglasio se režiser!
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/02/28/shutterstock_1959558091.jpg?itok=4w2hyKWy)
AKO NEMAŠ SMISLA ZA HUMOR NIKAD IH NEĆEŠ OSVOJITI! Ova dva znaka Zodijaka se ne zaljubljuju dok ih dobro ne nasmejete
Sezona ove biljke je proleće, odnosno bere se u aprilu i maju i pravi, organski sremuš, raste duboko u šumama. Ova biljka ima odličnu moć detoksikacije, nemački travar Johan Knickle isticao je njegovu vrednost i i govorio da bi ljudi bili potpuno zdraviako bi sremuš uključili u svakodnevnu ishranu.
Zbog obilja vitamina C koji sadrži, sremuš je odličan po imuni sistem, a u kulinarstvu možete eksperimentisati i stavljati ga u razna jela. Ipak, najdelotvorniji po zdravlje biće ako ga koristite u svežem stanju.
Savršeno se slaže uz zelenu salatu, a uz malo sirćeta i maslinovog ulja možete apraviti ukusnu salatu od seckanog sremuša. Možete napraviti i obrok salatu, tako što ćete iseckati krastavac i sremuš, pa začiniti i politi jogurtom. Možete od njega praviti čorb eili supe, koristiti ga kao dodatak raznim jelima, ali i praviti pitu i rižoto sa sremušem.
Evo kakvo blagotvorno dejstvo sremuš iam po zdravlje našeg organizma:
- reguliše holesterol i smanjuje pritisak
- jača imunitet i štiti od virusa i infekcija
- pomaže kod čira na želucu i gastritisa
- čisti krvne sudove i podstiče zdravlje srca
- u obliku kupke neguje kožu
- pročišćava organizam od toksina
- smanjuje nadustost
- poboljšava i čisti organe za varenje
Kako da pripremite lekoviti sok od sremuša:
Sitno iseckajte listove sremuša i iz njih iscediti sok uz pomoć sokovnika. Dobijeni sok skladištite u staklenoj tegli. Možete konzumirati po 1 kašičicu soka od sremuša tri puta na dan ili ga sipajte u jogurt ili vodu, a najbolje je da ga jedete kao salatu dok je svež.