NE POSTOJI ZDRAVIJA: Biljka koja je JAČA i od BELOG LUKA, pomaže kod bronhitisa, ČISTI PLUĆA I krvne sudove
Možete je pronaći u gotovo svakoj šumi tokom proleća, idealna je za salatu, a postoji i recept za melem
Uskoro stiže sezona sremuša. Ukoliko ste ljubitelji ove preukusne salate koja je samonikla i ima je u našim šumama, a možete je kupiti i na pijaci, ovo je dobra vest za vas.
Osim što pozitivno deluje na zdravlje pluća, sremuš pozitivno utiče na koncentraciju, čuva zdravlje srca i krvnih sudova, smanjuje osećaj umora i nesanicu, pozitivno deluje na prevenciju i lečenje osteoporoze i artritisa, čisti creva, snižava pritisak, reguliše stolicu, čisti ceo organizam od otrova.
LAV da obrati PAŽNJU na FINANSIJE, Škorpija PRED TEŠKIM ZADATKOM: Pogledajte ŠTA PUN MESEC u Devici DONOSI svakom ZNAKU
OVO NIKADA NE PIJE: Jelena Karleuša ZDRAVA KAO DREN, zahvaljujući ovim NAVIKAMA, izbegla i KORONU (VIDEO)
Sremuš je zelena biljka koja se naziva i "divlji" ili "medveđi luk", ali i "ubica otrova", jer je jedna od najboljih prirodnih namirnica koja čisti sistem organa za varenje i krv od toksina koji su se taložili u organizmu tokom zime.
Biohemičari tvrde da je sremuš čak zdraviji od belog luka, a zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, divlji luk podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom.
POJAVIO SE NOVI SOJ KORONA VIRUSA: Zaražene dve osobe, a stručnjaci upozoravaju da ova varijanta NIJE POZNATA svetu
IZAŠLA IZ BOLNICE POTPUNO NAŠMINKANA sa bebom u naručju, a onda počeli da stižu raznorazni komentari na račun CARSKOG REZA: "Bol je bio užasan, nisam mogla da brinem o sebi..."
Sezona ove biljke je proleće, odnosno bere se u aprilu i maju i pravi, organski sremuš, raste duboko u šumama. Ova biljka ima odličnu moć detoksikacije, nemački travar Johan Knickle isticao je njegovu vrednost i i govorio da bi ljudi bili potpuno zdraviako bi sremuš uključili u svakodnevnu ishranu.
Zbog obilja vitamina C koji sadrži, sremuš je odličan po imuni sistem, a u kulinarstvu možete eksperimentisati i stavljati ga u razna jela. Ipak, najdelotvorniji po zdravlje biće ako ga koristite u svežem stanju.
Savršeno se slaže uz zelenu salatu, a uz malo sirćeta i maslinovog ulja možete apraviti ukusnu salatu od seckanog sremuša. Možete napraviti i obrok salatu, tako što ćete iseckati krastavac i sremuš, pa začiniti i politi jogurtom. Možete od njega praviti čorb eili supe, koristiti ga kao dodatak raznim jelima, ali i praviti pitu i rižoto sa sremušem.
Evo kakvo blagotvorno dejstvo sremuš iam po zdravlje našeg organizma:
- reguliše holesterol i smanjuje pritisak
- jača imunitet i štiti od virusa i infekcija
- pomaže kod čira na želucu i gastritisa
- čisti krvne sudove i podstiče zdravlje srca
- u obliku kupke neguje kožu
- pročišćava organizam od toksina
- smanjuje nadustost
- poboljšava i čisti organe za varenje
Kako da pripremite lekoviti sok od sremuša:
Sitno iseckajte listove sremuša i iz njih iscediti sok uz pomoć sokovnika. Dobijeni sok skladištite u staklenoj tegli. Možete konzumirati po 1 kašičicu soka od sremuša tri puta na dan ili ga sipajte u jogurt ili vodu, a najbolje je da ga jedete kao salatu dok je svež.
Melem je za pluća, pomaže kod bronhitisa, a evo kako da ga pripremite u ovom slučaju!
10 listova sremuša kuvajte 5 minuta u 250 ml belog vina, pa procedite tečnost. Dodajte kašiku meda, promešajte. Ostavite da se ohladi, pa dobijeno vino pijte postepeno u gutljajima tokom dana pre jela. Ovaj tretman se primenjuje 10 dana.