OBRATITE PAŽNJU
NI SLUČAJNO NA PRAZAN STOMAK - Ove namirnice izbegavajte za doručak u širokom luku!
Kada je reč o ishrani, postoji mnogo saveta o tome šta treba jesti i piti, ali i kada je najbolje vreme za konzumiranje određenih namirnica.
Dijetetičari upozoravaju da postoje namirnice koje bi trebalo izbegavati na prazan stomak, kako bi se sačuvalo zdravlje i izbegle potencijalne neprijatnosti.
Opasnost od banana na prazan stomak
Iako su banane poznate kao veliki izvor magnezijuma, konzumiranje ovog voća na prazan stomak može dovesti do povećanja pritiska u kardiovaskularnom sistemu.
Dijetetičari ističu da je bolje izbeći konzumaciju banana ujutru, i umesto toga sačuvati ih za užinu tokom dana.
Problematični sveže ceđeni sokovi od citrusa
Iako se često preporučuju kao osveženje ujutru, sveže ceđeni sokovi od citrusa mogu da izazovu gorušicu, alergije, gastritis pa čak i čireve ako se uzimaju na prazan stomak.
Zbog visokog sadržaja kiseline, dijetetičari savetuju da se ovi sokovi konzumiraju tek sat vremena nakon doručka.
Nezdrava kombinacija - lepinja za doručak
Iako je miris sveže lepinje neodoljiv, česta konzumacija ovog peciva za doručak može dovesti do zdravstvenih problema kao što su bol u stomaku i gasovi. Dijetetičari savetuju da se umesto lepinje za doručak, radije odabere neka druga, hranljivija opcija.
Štetnost početka dana slatkišima
Započinjanje dana slatkišima može imati negativne posledice po zdravlje, s obzirom na to da pankreas teško može da proizvede dovoljno insulina za varenje velike količine šećera na prazan stomak. Ovo može narušiti kiselo-baznu ravnotežu tela.
Paradajz za doručak - loša ideja
Iako se paradajz često koristi u sendvičima za doručak, dijetetičari upozoravaju da ovo voće sadrži taninsku kiselinu koja u kontaktu sa želučanim sokom može izazvati iritaciju ovog organa. Preporučuje se da se paradajz sačuva za pripremu salate za ručak.
Višak probavnih kiselina iz jogurta
Iako jogurt sam po sebi nije štetan kao proizvod koji se konzumira na prazan stomak, višak probavnih kiselina može da naruši korisnu bakterijsku floru u organizmu. Dijetetičari preporučuju da se jogurt konzumira s nekim drugim namirnicama kako bi se izbegle potencijalne negativne posledice.
Srbija Danas/Republika/Aleksandar Novaković/Prenela: T.O.