Stručnjaci upozoravaju: OPREZNO SA SOJOM, može biti jako ŠTETNA - ovo su LOŠE STRANE ove namirnice!
Ukoliko ste ljubitelj soje ili vegan, onda obratite pažnju.
O soji se često polemiše. I nikako da dobijemo konačan odgovor na pitanje da li je ona zdrava.
Neki stručnjaci tvrde da ima brojne zdravstvene prednosi za hormone i holesterol kao i da je veganski izvor proteina i vlakana.
Seka Aleksić BEZ TRUNKE ŠMINKE - mučićete se da je PREPOZNATE! Reakcije na mrežama BURNE! (FOTO)
Ova BILJKA je SPAS za voće i CVEĆE: Dodajte jedan kilogram u 10 LITARA vode, uklanja korov i štetočine
OVO SVI RADIMO, a zapravo VODI U PROPAST: Deset znakova da ste zaglavili sa pogrešnom osobom!
Međutim, drugi tvrde da je u pitanju alergena namirnica koja je često genetski modifikovana i da može da prouzrokuje probleme sa štitnom žlezdom.
Šta je soja?
Na pomen soje, mnogi od nas prvo pomisle na Ameriku. Međutim, ona je biljka iz porodice mahunarki koja je poreklom iz Kine. Izuzetno je hranljiva - sadrži više od 40 odsto čistog proteina i oko 20 odsto hranljivog ulja, pa se često koristi kao izvor vlakana i proteina.
Soju možete pronaći i u mnogim prerađenim proizvodima i među osam najčešćih je alergena u hrani. Ukoliko se nalazi u nekom proizvodu, mora biti navedena.
Pozitivna dejstva soje
Razlog zbog kog je soja jedna od najznačajnijih biljaka u proizvodnji hrane leži upravo u njenom hemijskom i nutritivnom sastavu. Soja se nalazi na spisku funkcionalne hrane, što znači da je ona nešto između hrane i leka.
Soja sadrži izoflavone, fitonutrijente koji se u telu pretvaraju u biljne estrogene i pomažu u sprečavanju širenja raka dojke, bolesti srca, raka prostate i krvnog pritiska.
Belančevine u soji su od izuzetnog značaja u ishrani ljudi. Soja se nalazi na visokom mestu među svim namirnicama kada je količina belančevina u pitanju. Bogata je aminokiselinama koje služe u proizvodnji insulina u organizmu, pa se preporučuje dijabetičarima kao važan deo ishrane.
Štetnost soje
Soja ima dosta zdravstvenih koristi, ali bi trebalo razmotriti i neke ozbiljne rizike. Antinutrijenti koji se nalaze u mahunarkama i žitaricama često menjaju način na koji creva mogu apsorbovati određene hranljive sastojke, poput minerala.
Uobičajeni primer je fitinska kiselina, koja se nalazi u semenu biljaka, i smanjuje apsorpciju gvožđa, cinka i kalcijuma.
Takođe, soja sadrži određenu količinu pitične kiseline koja može biti vrlo toksična. Ova vrsta kiseline karakteristična je za sve mahunarke; ima je i u pasulju, boraniji, grašku… Međutim, ni u jednoj nije toliko prisutna kao u soji. Zato ne preterujte sa njom koliko god da je u nekim slučajevima zdrava.
Da li treba izbegavati proizvode od soje?
Svako donosi odluku o svom zdravlju i o načinu ishrane. Ukoliko ste ljubitelj soje ili vegan, onda obratite pažnju da jedete samo fermentiranu soju, jer stvara manje zdravstvenih problema.