Student UMRO nakon što je POJEO TESTENINU koja je 5 dana stajala VAN FRIŽIDERA
Bakterija koja izaziva trovanje hranom koštala mladića života
Dvadesetogodišnji mladić, poznat samo kao Ej Džej iz Belgije, pronađen je mrtav u svom krevetu nakon što je pojeo ostatke špageta koji su stajali van frižidera u njegovoj kuhinji. Reč je samo o testenini, bez sosa.
Mladić se razboleo nakon što je pojeo testeninu koja je ostala na radnoj ploči pet dana nakon što je skuvana. Zagrejao ju je u mikrotalasnoj rerni i pojeo pre nego što je otišao da se bavi sportom, ali je došao kući pola sata kasnije sa ozbiljnom glavoboljom, bolovima u stomaku i mučninom.
SIMPTOMI RAKA: Evo kako ćete prepoznati podmuklu BOLEST koja napada MATERICU!
On je povraćao nekoliko sati i otišao u krevet oko ponoći da pokuša malo da odspava, ali su ga roditelji pronašli mrtvog 11 sati kasnije.
Obdukcijom je utvrđeno da je Ej Džej iznenada umro od trovanja hranom uzrokovanom bacillus cereusom - bakterijom koja stvara spore i proizvodi toksine i može dovesti do povraćanja i dijareje.
Koji OBLIK NOKTIJU NAJVIŠE PRISTAJE VAŠOJ RUCI! Proverite OVO pre nego što posetite salon (FOTO)
Prema rečima nutriciologa dr Jagode Jorge, ova bakterija je jedna od najčešćih izazivača trovanja hranom i veoma retko dovodi do smrtnog ishoda.
- Kao i kod svake toksi infekcije, vrlo je važno na kakvo tlo će ona da naiđe. Ako je imunitet oslabljen, naročito kod male dece i starijih osoba, ovakve infekcije mogu biti opasne, ali najčešće nisu. Možda je pomenuti mladić imao neku drugu infekciju, kao na primer HIV, i zato je došlo do ovakvog ishoda koji je, još jednom da kažem, izuzetno redak - naglašava dr Jorga.
Dr Bernard, koji je pratio ovaj slučaj, je rekao: "Mnogi ljudi jedu testeninu posle jedan ili dva dana i budu dobro. Ali, treba biti oprezan i samo par sati nakon što je hrana stajala van frižidera. Ako hrana miriše čudno, uvek je bolje da je bacite".
Šta je bakterija bacillus cereus?
Bakterija bacillus cereus najčešće izaziva trovanje hranom, a može je proizvoditi termolabilan enterotoksin koji uzrokuje dijareju (dijaretički) i termostabilan toksin koji kod ljudi uzrokuje povraćanje (emetički). Dominantna klinička slika za emetični oblik, koji je dosta ozbiljniji, je gađenje i povraćanje i ima kratku inkubaciju od četiri sata. Ovaj tip intoksikacije je najčešće vezan za hranu koja se sprema od pirinča i žitarica. Dijareja kao oblik oboljenja ima inkupaciju od 17 sati i kao simptomi se pojavljuju grčevi u stomaku i proliv. Ovaj tip trovanja je najčešće vezan za hranu od mesa i kobasice. Kod ovog oboljenja spore dospevaju sa hranom u digestivni trakt i tek tu se oslobađa toksin.
A preventiva?
Čista radna površina je preduslov. A s druge strane, hrana u kojoj ima mnogo skroba može da se drži na temperaturi iznad 50 stepeni, dakle, da bude na vrelom, ili na četiri stepena, u frižideru, ali najkasnije dva sata nakon što je skuvana.
(VIDEO) RECEPT ZA NAJUKUSNIJU PILETINU: Prava stvar za zauzete ŽENE, brzo se sprema, ali i POJEDE!
Bacillus cereus kod osoba sa oslabljenim imunitetom može da prouzrokuje bakterijemiju (prisustvo bakterija u krvi), sepsu, endokarditis ili meningitis.
Lečenje obihvata dijetu i lekove.