ČISTI GRLO, ELIMINIŠE BAKTERIJE i OPORAVLJA: Jelo koje hidrira i hrani istovremeno, priprema se za 30 minuta
Ništa lakše, ovo mogu i početnice!
Vreme praznika još uvek nije prošlo i pred nama je Božić, a sa njim sledi i bogata trpeza. Sigurno ćete na ovaj dan uživati u mnogim jelima i može se reći pojesti malo više nego što biste inače.
Kako biste sprečili da dođe do prejedanja, predlažemo vam da ručak i večeru započenete domaćom pilećom supom i bogatom salatom. Na ovaj način ćete pojesti nešto što je veoma zdravo i prijaće organizmu, a već ćete biti siti i nećete moći previše da pojedete kasnije u toku obroka.
Za pripremu domaće supice će vam biti potrebna jedna veća šargarepa, glavica crnog luka i pileća kost. Ukoliko ne želite da supa bude previše masna, iskoristite kost sa koje ste skinuli belo meso, koje možete da marinirate i pripremite za drugo jelo.
STARI SRPSKI MELEMI ZA PREHLADU: Evo kako da ZAUSTAVITE KIJAVICU i neprijatne simptome za par sati
BUDI BOLJE OD KAFE: Sok koji treba PITI UJUTRU, jer hidrira i ČISTI KRV, uzima se pre doručka
Kost kuvajte zajedno sa šargarepom i lukom. Kada se sve skuva, vodu procediti, a zatim u nju dodati začine, so i vegetu po ukusu, seckanu šargarepu i testeninu po želji. Prokuvajte još 5 minuta i supa je gotova.
Dejstvo tople supe na organizam je veoma pozitivno.
Čišćenje tela
Za ozdravljenje, ali i održavanje dobrog zdravlja, jedan od glavnih lekova je ono poznato doktorsko – "dosta tečnosti". Telo koje napadaju različiti alergeni i virusi bori se sa njima, a da bi uspelo da iz borbe izađe kao pobednik, potrebno je da se "ispira". Pileća supa je jedan od najbolji načina da se telo "opere" od virusa, jer ubrzava izbacivanje loših supastanci iz organizma.
Dezinfekcija
Pileća supa sadrži dosta soli, zbog začina koji se dodaju, pa kada prolazi kroz grlo, ima sličan efekat kao da isprate ždrelo toplim slanim rastvorom. Drugim rečima, bakterije iz grla, usne šupljine i krajnika se uništavaju.
Čišćenje sinusa
Slično kao druge tople tečnosti, poput čaja, isparavanje tople supe dok je jedemo pomaže da se sinusi očiste, a samim tim umire iritantni simptomi prehlade i gripa.
Jačanje organizma
Kada je telo izmoreno i bez energije, kao što je to slučaj kod prehlada i virusa, ništa mu neće prijati više od proteina iz piletine i sjajnih, neophodnih nutrijenata iz povrća koje se uobičajeno dodaje supi.
Topla supica greje iznutra
U slučaju groznice, pileća supa će vas lepo zagrejati iznutra i okrepiti vaše telo, pa će se neprijatan simptom ublažiti.
Studije su pokazale da pileća supa godi telu i na mnogo dubljem nivou. Naime, pokazalo se da pileća supa sprečava proizvodnju neutrofila, belih krvnih ćelija koje praktično jedu bakterije i tako izazivaju upale i pojačanu proizvodnju sluzi. Naučnici kažu i da pileća supa pomaže u slučajevima astme, emfizema (oboljenja pluća), čak i kod različitih otoka.
Najbolji efekat ima pileća supa pripremljena sa dodatkom crnog luka, celera i šargerepe. Piletina obezbeđuje cistein, aminokiselinu koja izbacuje sluz iz pluća, šargarepa i celer obezbeđuju beta karoten i vitamin C, koji podižu imunitet i pomažu da se telo izbori sa infekcijom, a moćni crni luk pruža organizmu dovoljno antioksidanata da može da se izbori sa zapaljenjem.
Sastojci i priprema:
- belo pileće meso ili drugo po ukusu
- luk
- šargarepa
- malo testenine za supu
- začini, so, vegeta
Skinite beo meso sa kosti, a zatim kost i meso koje ostane na njoj skuvajte na laganoj vatri uz jedan luk, koji ste prethodno oljuštili, neka ostane ceo i gargarepu. Kada se kost skuva, procedite vodu, dodajte jednu kocku za supu, pileću ili juneću. Zatim posolite, jednu kaščicu i dodajte jednu kaščicu vegete, povrće naseckajte i ostavite u vodi. Vratite na vatru i kada sve ponovo provri dodajte testeninu za supu po ukusu. Uoliko želite gušću dodajte više i obrnuto.