Svi pravite ovih 5 grešaka, a time UGROŽAVATE SRCE! Prva je i NAJVEĆI PROBLEM - potrebno HITNO REŠAVANJE!
Nije na odmet znati.
Zdrava ishrana ima uticaj na sve aspekte zdravlja, između ostalog i na zdravlje srca. Odgovarajuća ishrana mogla bi da doprinese smanjenju učestalosti srčanih bolesti, koje su inače vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji i svetu.
Evo koje navike u ishrani su ubedljivo najgore za zdravlje srca.
TRI RECEPTA OD PRŽENOG KISELOG KUPUSA: Ne zna se koji se LAKŠE i BRŽE pravi, ali ni koji je UKUSNIJI!
ČUVENA MANEKENKA DOŽIVELA NEZGODU: "Udario me je u GLAVU, polomljen mi je zub!" (FOTO)
11 saveta nutricionistkine koji će vam OLAKŠATI ŽIVOT i mršavljenje: Na 6. skoro niko ne obrati pažnju!
1. Preskakanje doručka
Mnogi ljudi ne doručkuju, čime doprinose pojavi problema sa srcem. Prema studiji koja je 2019. objavljena u stručnom Žurnalu kardiovaskularnog razvoja i bolesti, u grupi od skoro 200.000 učesnika utvrđeno je da oni koji ne doručkuju imaju 21 odsto veći rizik od akutnih simptoma kardiovaskularnih bolesti ili smrti od kardiovaskularnih bolesti, u odnosu na one koji redovno doručkuju.
2. Rafinisani ugljeni hidrati
Ugljeni hidrati bogati vlaknima treba da budu deo zdrave ishrane, ali rafinisani ugljeni hidrati, poput belog hleba i slatkiša, povećavaju rizik od srčanih problema.
Studija objavljena prošle godine u kojoj su učestvovali ljudi iz 21 države, pokazala je da najveći rizik od srčanih bolesti i smrtnosti imaju oni koji unose dosta rafinisanih ugljenih hidrata.
3. Crveno i obrađeno meso
Ako su crveno meso ili mesne prerađevine, poput kobasica i slanine, svakodnevni deo vaše ishrane, izlažete srce velikom riziku.
Meta-analiza iz 2021. godine pokazala je da se na svakih 50 grama povećanog unosa crvenog mesa povećava i rizik od koronarnih bolesti srca za devet odsto. Takođe, na svakih 50 grama više obrađenih mesnih proizvoda rizik od koronarnih bolesti srca se povećava za 18 odsto.
4. Pržena hrana
Sigurno već znate da pržena hrana nije dobrao za zdravlje, ali možda ne shvatate koliko je opasna po zdravlje srca.
Studija objavljena u časopisu "Srce" 2021. godine pokazala je da na svakih 114 grama više pržene hrane na nedeljnom nivou dolazi do značajnog povećanja rizika od srčanih bolesti.
Kod osoba koje su jele najviše pržene hrane, zabeležen je i 37 odsto veći rizik od srčanog udara, 28 odsto veći rizik od ozbiljnih srčanih problema i 22 odsto veći rizik od koronarnih bolesti srca.
5. Kasni večernji obroci
Ako želite da vam srce bude zdravo, izbegavajte kasne večernje obroke.
Istraživanje objavljeno u Žurnalu američke asocijacije srca, sprovedeno u grupi od 7.771 osobe, zabeleženo je da se kod učesnika koji su redovno jeli kasno uveče javio problem sa otvrdnjavanjem arterija, što je povezano sa kardiovaskularnim bolestima.